Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάρμα Κουκάκη: Βλέπει αύξηση τζίρου 8%

Προβλέπει ρεκόρ εξαγωγών το 2021, με αύξηση πάνω από 15%. Η αύξηση της διανομής ευνόησε τα μερίδια. Κέρδισε 1% στο φρέσκο γάλα πανελλαδικά, 3% στη Θεσσαλονίκη και 2% στη Β. Ελλάδα.

Φάρμα Κουκάκη: Βλέπει αύξηση τζίρου 8%

Αύξηση πωλήσεων άνω του 8%, εξαγωγών άνω του 15% και EBIDTA στα επίπεδα των 4,7 εκατ. ευρώ προβλέπει για το 2021 η Φάρμα Κουκάκη, η οποία επηρεάστηκε από την πανδημία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, σημειώνοντας πτώση πωλήσεων 2,02% το 2020, στα 30,4 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές αντίθετα ενισχύθηκαν στην πανδημία κατά 14,57% στα 3,36 εκατ. ευρώ ενώ χάρη στην ενίσχυση της διανομής, η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει τα μερίδιά της σε αξία.

Η διοίκηση εκτιμά πως η επίδραση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας θα αρχίσει σταδιακά να περιορίζεται. Αυτό δείχνουν άλλωστε τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου του 2021, που ευνοούν τα σχέδια της διοίκησης για επέκταση σε νέες αγορές, με στόχο περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών σε ιστορικό υψηλό φέτος.

Η Φάρμα Κουκάκη, οικογενειακή επιχείρηση με έδρα στο Κιλκίς, όπου λειτουργεί εργοστάσιο, σταβλικές εγκαταστάσεις και φυτικές καλλιέργειες όπου παράγει δικές της ζωοτροφές, βελτίωσε τη θέση της στο ράφι.

Ειδικότερα, στη μεγαλύτερη σε τζίρο κατηγορία που συμμετέχει, αυτή του φρέσκου γάλακτος, αύξησε το μερίδιό της σε όλες τις περιοχές, παρά τη συρρίκνωση της κατηγορίας κατά 4,09%. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, το μερίδιό της αυξήθηκε κατά 3%, στη Β. Ελλάδα κατά 2% και στο σύνολο της Ελλάδας κέρδισε μερίδιο 1%. Αυτό επιτεύχθηκε με ταυτόχρονη αύξηση της σταθμισμένης διανομής κατά 4% σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα η εταιρεία ενίσχυσε το μερίδιό της στις περισσότερες κατηγορίες, όπως π.χ. κατσικίσιο γάλα, σοκολατούχο γάλα και παιδικά γιαούρτια. Η αύξηση της διανομής ήταν καταλυτική και στις κατηγορίες των γιαουρτιών αγελάδας, παραδοσιακών και επιδορπίων.

Η συνολική κερδοφορία της πέρυσι επηρεάσθηκε από τη ζημία που προέκυψε λόγω εκποίησης μη λειτουργικών ακινήτων έναντι συνολικού τιμήματος 1,143 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκε στη χρήση 2020. Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 1,3 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επιχορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 4,6 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο συντελεστής μεικτού κέρδους βελτιώθηκε κατά 0,50%. To ΕBIDTA -χωρίς την επίδραση των έκτακτων ζημιών από την πώληση ακινήτων- σημείωσε σημαντική αύξηση παρά την πτώση του κύκλου εργασιών και διαμορφώθηκε σε 14,29% έναντι 12,96% της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Το ύψος της τελικής ζημίας από την εκποίηση των μη λειτουργικών ακινήτων ανήλθε σε 812.461 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι εκτεθειμένη σε χαμηλά επίπεδα δανεισμού και το καθαρό της χρέος μειώθηκε περαιτέρω το 2020 κατά 1,6 εκατ. ευρώ σε 6,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) διαμορφώθηκαν σε 1,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,68%. Επίσης η εταιρεία προέβη την 28η Δεκεμβρίου 2020 σε έκτακτη διανομή κερδών ύψους 1,8 εκατ. ευρώ από κέρδη των διαχειριστικών χρήσεων 2015- 2017.

Για το επόμενο διάστημα, προτεραιότητα της Φάρμας Κουκάκη είναι ο εκσυγχρονισμός της μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με ενσωμάτωση καινοτόμων διαδικασιών, φιλικών προς το περιβάλλον. Την τελευταία πενταετία έχει επενδύσει 12,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v