Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Το σχέδιο για την αξιοποίηση των 800 εκατ. της ΑΜΚ

Προτεραιότητα οι μέτοχοι να κρατήσουν την αξία της επένδυσής τους, τονίζει η διοίκηση. Στόχος μερίδιο 25% στις χρηματοδοτήσεις έως το 2024. Μειώνει κατά 8,1 δισ. ευρώ τα NPEs. Θα απορροφήσει φέτος την επίπτωση, που φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ.

Alpha Bank: Το σχέδιο για την αξιοποίηση των 800 εκατ. της ΑΜΚ

«Το υπάρχον κεφαλαιακό μαξιλάρι της Alpha Bank μάς δίνει τη δυνατότητα εξυγίανσης (clean up) των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας», τόνισε στους αναλυτές η διοίκηση της τράπεζας και επισήμανε ότι «η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε ότι τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν «μοναδική ευκαιρία τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το τραπεζικό σύστημα». Στόχος της Alpha Βank είναι η καλύτερη αξιοποίηση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνδυασμό με τις ίδιες χορηγήσεις, να αποκτήσει μερίδιο που θα ξεπερνά το 25% στις χρηματοδοτήσεις έως το 2024.

Η τράπεζα σχεδιάζει για την Ελλάδα καθαρές νέες εκταμιεύσεις δανείων έως το 2024 ύψους 8 δισ. ευρώ (5 δισ. εταιρικά και 3 δισ. νοικοκυριά) συν 2 δισ. ευρώ καθαρές νέες εκταμιεύσεις στη Ρουμανία.

«Ανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία και στιγμή για την Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική και έχουμε την ευκαιρία να αναπτυχθεί το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας βάσει ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, συνδυασμένου με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο CEO της τράπεζας Ψασίλης Ψάλτης.

Η αύξηση κεφαλαίου

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές είναι οι κατάλληλες, εξού και η τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. «Όλοι οι μέτοχοι, ξένοι και Έλληνες, θα έχουν προνομιακή μεταχείριση. Στόχος μας και βασική μας προτεραιότητα είναι οι μέτοχοι της τράπεζας να μη χάσουν, να κρατήσουν την αξία της επένδυσής τους», τόνισαν τα στελέχη της Αlpha Bank. Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου και τον Ιούλιο η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Τα NPEs

Η τράπεζα προγραμματίζει να μειώσει κατά 8,1 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της και θα απορροφήσει την επίπτωση που φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ στην οικονομική χρήση του 2021.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι προγραμματίζει, μεταξύ άλλων, την πώληση της Alpha Βank Albania, καθώς και της Alpha Βank London. Θα προχωρήσει επίσης στην στρατηγική συνεργασία για τα POS.

Η Ρουμανία

Η ενίσχυση της δραστηριότητας της θυγατρικής που διατηρεί η τράπεζα στη Ρουμανία, δεδομένων των εκτιμήσεων για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αποτελεί σύμφωνα με τη διοίκηση στρατηγική επιδίωξη. «Θα την ενισχύσουμε οργανικά αλλά κοιτάμε και ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς η ρουμανική τραπεζική αγορά έχει ανάγκη από συγχωνεύσεις», τόνισαν τα στελέχη της τράπεζας.

Τα Senior preferred bond

Η τράπεζα θα προχωρήσει εντός του 2021 στην έκδοση senior preferred ομολόγου ενώ δεν εξετάζει την έκδοση ομολόγου Tier I. Επιπλέον, η τράπεζα αναμένεται να ενισχύσει τα κεφάλαιά της με επιπλέον κινήσεις όπως: από το joint venture που θα πραγματοποιήσει με τον όμιλο Nexi στο μέτωπο του συστήματος εκκαθάρισης συναλλαγών (POS) ενώ ετοιμάζει σύμπραξη με ισχυρό partner στην αξιοποίηση των ακινήτων (RWAs).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v