Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2021

Οι φρεγάτες, τα ναυπηγεία και το… κάρο! - Τα ντιλ που κλείνουν Alpha Bank και Φουρλής

Οι φρεγάτες, τα ναυπηγεία και το… κάρο! - Τα ντιλ που κλείνουν Alpha Bank και Φουρλής

ΦΡΕΓΑΤΕΣ-ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Επόμενο να γίνεται μεγάλος θόρυβος για το πρώτο μεγάλο διαγωνιστικό πρόγραμμα εξοπλισμών μετά από πολλά χρόνια. Ωστόσο, ορισμένα από τα όσα λέγονται -και γράφονται- προξενούν απορίες.

Ιδίως όταν αφορούν τη συν-κατασκευή των φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία, με επίκεντρο Ελευσίνα και Σκαραμαγκά, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται σε μια ολίγον παγωμένη διαδικασία εξυγίανσης, ενώ το άλλο πρόκειται να βγει σε διαγωνισμό πώλησης!

Αλλά και ναυπηγεία που, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έχουν τις τεχνολογικές υποδομές για να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα. Οπότε το ερώτημα είναι ποιοι θα αξιολογήσουν και θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για το τι εργασίες θα κάνουν οι φρεγάτες, με ποιες τεχνολογικές υποδομές και με ποιους οικονομικούς όρους; Ο σημερινός μέτοχος, δηλαδή κατ’ ουσίαν το κράτος, ο υφιστάμενος επενδυτής στην Ελευσίνα και οι ενδιαφερόμενοι του νέου διαγωνισμού για τον Σκαραμαγκά; Όλοι οι παραπάνω; Με ποιες διαφανείς και αποτελεσματικές οικονομικά διαδικασίες μπορεί να συμβούν στην πράξη αυτά;

Η στήλη έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι για μια ακόμη φορά έχουμε βάλει «το κάρο μπροστά από το άλογο».
Δεν φροντίσαμε να λύσουμε τις εκκρεμότητες ούτε στο ένα ούτε στο άλλο ναυπηγείο και τώρα μιλάμε για το τι δουλειές θα πάρουν, χωρίς καν να έχουν περάσει στα χέρια των ιδιοκτητών τους!

Δουλειές, μην το ξεχνάμε, γιατί έχουμε και εμπειρίες από το παρελθόν, που όσο μεγάλες κι αν είναι ΔΕΝ εξασφαλίζουν τη μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ναυπηγείων, αν δεν υπάρξουν κι άλλες ευρύτερες βιώσιμες προοπτικές.

Εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχουν ναυπηγεία «μιας χρήσεως και…. απόρριψης».

 

ΦΟΥΡΛΗΣ: Νικητής στη μάχη που έδωσε με τη Eurobank, για την αγορά του εμπορικού πάρκου Florida I, αναδείχθηκε, όπως πληροφορείται ο Χαμαιλέων, η Trade Estates, ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλής.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του εν λόγω πάρκου στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το 2019 και μετά τις δεσμευτικές προσφορές, οι όμιλοι Φουρλής και Eurobank έμειναν οι μοναδικοί διεκδικητές.

Το ξέσπασμα, όμως, της πανδημίας πάγωσε τη διαδικασία, η οποία κινήθηκε εκ νέου, πριν από μερικούς μήνες. Το τίμημα για την αγορά του εμπορικού πάρκου από την Trade Estates ακούγεται ότι κινείται στην περιοχή των 60 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση αποτελεσμάτων α' τριμήνου, η διοίκηση του ομίλου προανήγγειλε τρία μεγάλα projects στον τομέα ακινήτων.

Το ένα έκλεισε, το δεύτερο μήπως είναι προς Κηφισό πλευρά;

 

ALPHA BANK: Κλεισμένη πρέπει να θεωρείται η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Alpha Bank και του ιταλικού ομίλου Nexi, στον τομέα αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών μέσω POS.

Μετά από πολύμηνες απευθείας διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία joint venture στα POS, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Το ακριβές σχήμα δεν έχει διαρρεύσει, αλλά το νέο στρατηγικό πλάνο της Alpha προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι από την κοινοπραξία θα προκύψει άμεση και έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ για την τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι η Alpha θα πωλήσει ένα μέρος της εταιρείας, στην οποία θα εισφερθεί ο κλάδος εκκαθάρισης συναλλαγών από POS και θα εμφανίσει υπεραξία από τη διακράτηση του υπολοίπου.

 

AS COMPANY: Ενδιαφέρουσα η παρουσίαση της AS Company προς τους αναλυτές που έλαβε χώρα την Παρασκευή, καθώς από αυτή προκύπτουν ορισμένες αξιοσημείωτες επισημάνσεις.

Πρώτον, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, η εταιρεία παρέμεινε κερδοφόρος (1,84 εκατ.), με τα ίδια κεφάλαιά της να διαμορφώνονται στα 31,3 εκατ. και το θετικό καθαρό της ταμείο να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, κόντρα στην πανδημία, η θυγατρική στη Ρουμανία ανέβασε πέρυσι το ύψος των πωλήσεών της και μάλιστα πέρασε για πρώτη φορά στην κερδοφορία (EBT +90 χιλ. από -32 χιλ. το 2019). Προ φόρων κέρδη ύψους 466 χιλ. ευρώ σημείωσε και η θυγατρική της Κύπρου.

Τρίτον, η εισηγμένη συγκαταλέγεται σε εκείνες που από το 2015 έως και φέτος προχωρούν ανελλιπώς σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, κατά την περίοδο 2015-2021 οι συνολικές επιστροφές κεφαλαίου ανέρχονται σε 0,37 ευρώ, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου βρίσκεται στα 2,37 εκατ. ευρώ, ενώ προ πενταετίας διαπραγματευόταν κοντά στο 0,60 ευρώ. Ωστόσο, παρά την αλματώδη άνοδο της μετοχής, ο δείκτης P/BV υπολείπεται οριακά της μονάδας.

Τέταρτον, φέτος οι θυγατρικές του εξωτερικού αναμένεται να επηρεαστούν από την πανδημία σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι πέρυσι.

Πέμπτον, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού, έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν τόσο από το ηλεκτρονικό όσο και από το παραδοσιακό δίκτυο.

ΥΓ: Δεν υπάρχουν μόνο λεφτά (βλέπε θετικό καθαρό ταμείο) αλλά και βούληση για εξαγορές άλλων εταιρειών στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εισηγμένη είχε φτάσει κοντά σε μια τέτοια κίνηση, πλην όμως η υπόθεση χάλασε πέρυσι λόγω της εμφάνισης της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v