Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαγορές εκτός Ελλάδος βλέπει η Eurobank

Το στρατηγικό πλάνο ενίσχυσης των θυγατρικών του εξωτερικού και τα νέα δάνεια που θα δώσει η τράπεζα την επόμενη 3ετία. «Εκτιμούμε ότι τα νέα NPEs που θα προκύψουν από την πανδημία θα είναι χαμηλότερα κατά 30% από τις αρχικές μας εκτιμήσεις», δηλώνει ο Φ. Καραβίας.

Εξαγορές εκτός Ελλάδος βλέπει η Eurobank

Η ενίσχυση της κερδοφορίας, της παρουσίας της στις αγορές που διατηρεί θυγατρικές αλλά και η αυξημένη συμμετοχή της στις δανειοδοτήσεις που θα φέρουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της Eurobank εφεξής. Όσον αφορά την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το project Mexico που αφορά τιτλοποίηση 3,3 δις ευρώ NPEs έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Φωκίωνα Καραβία η Eurobank έλαβε το ratting από τους οίκους αξιολόγησης και εντός των επόμενων εβδομάδων θα αιτηθεί για ένταξη στον Ηρακλή 2 με στόχο μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα λάβει τις προσφορές για τους mezzanine τίτλους έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2021 να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Για τον δείκτη cost of risk η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε στην συντηρητική εκτίμηση βάσει της οποίας ο δείκτης θα περιοριστεί στα τέλη του 2021 στο 1,1%-1,2%.

Ταμείο Ανάκαμψης: 2,5 δισ. ευρώ νέα δάνεια το χρόνο

Η τράπεζα είναι «ιδιαίτερα ενεργητική στην χρηματοδότηση επενδύσεων με πιο εμβληματική αυτή του Ελληνικού», ανέφερε ο κ. Καραβίας και τόνισε ότι για τα επόμενα τρία χρόνια η Eurobank θα χρηματοδοτήσει με νέα δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση επενδυτικά σχέδια μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «θα έχουμε σημαντική συμμετοχή στη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων του Recovery Fund», πρόσθεσε.

Οι εξαγορές

Ερωτηθείς για το στρατηγικό πλάνο της Eurobank όσον αφορά στις θυγατρικές του εξωτερικού ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τόνισε: «Θα συνεχίσουμε την ενίσχυση της παρουσίας μας όχι μόνο οργανικά, αλλά και μέσω εξαγορών αξιοποιώντας κάθε καλή ευκαιρία που θα εμφανιστεί όπως κάναμε στο παρελθόν στην Βουλγαρία».

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Βουλγαρία και θυγατρικές σε Κύπρο και Σερβία.

Θετικά σημάδια

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία το άνοιγμα της οικονομίας σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών αναμένεται να φέρουν να δώσουν ισχυρή ώθηση στο ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Για τον τουρισμό ανέφερε ότι στο μέτωπο των εσόδων ο στόχος παραμένει στο 50% αυτών του 2019.

Νέα NPEs

Θετικά είναι τα σημάδια από το μέτωπο των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους δημιουργήθηκαν στα χαρτοφυλάκια της Eurobank μόλις 72 εκατ ευρώ νέα NPEs και τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου δείχνουν ότι κινούνται χαμηλότερα. «Εκτιμούμε ότι τα νέα NPEs που θα προκύψουν από την πανδημία θα είναι χαμηλότερα κατά 30% από τις αρχικές μας εκτιμήσεις, ωστόσο η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη μετά το καλοκαίρι όταν εκλείψουν σιγά-σιγά τα μέτρα στήριξης», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v