Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Worldline το 92,5% της Cardlink, 93 εκατ. στο ταμείο της Quest

H συμφωνία δίνει enterprise value 155 εκατ. ευρώ στην Cardlink. Διατηρεί συμμετοχή 7,5% ο νυν διευθύνων σύμβουλος Γ. Δρυμιώτης, που θα παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας. Η επίσημη ανακοίνωση.

Στη Worldline το 92,5% της Cardlink, 93 εκατ. στο ταμείο της Quest

Την εξαγορά του 92,5% της Cardlink του ομίλου Quest ανακοίνωσε η Wordline. Η συμφωνία προβλέπει συνεργασία με τον νυν CEO Γ. Δρυμιώτη, που θα κρατήσει το 7,5%.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία δίνει enterprise value 155 εκατ. ευρώ στην Cardlink.
Η εξαγορά είναι σημαντική εξέλιξη για τον όμιλό μας, δηλώνει ο Gilles Grapinet, CEO της Worldline, επισημαίνοντας ότι ο Γ. Δρυμιώτης θα παραμείνει επικεφαλής της εταιρείας. Είναι πολύ σημαντική ημέρα, είπε από την πλευρά του ο τελευταίος. Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει τη θέση μας στην ελληνική αγορά.

Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται το β’ εξάμηνο.

Από τη συγκεκριμένη πώληση, η Quest Holdngs, που κατέχει το 85% των μετοχών της Cardlink, θα εισπράξει το ποσό των 93 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας λογιστικά κέρδη της τάξεως των 86 έως 87 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι ο Όμιλος Quest είχε αποκτήσει στο παρελθόν την Cardlink έναντι ιδίων κεφαλαίων 6,5 εκατ. ευρώ και επιπλέον μέσα από την ανάληψη κάποιων συγκεκριμένων υποχρεώσεων.

Όπως προκύπτει, η Cardlink αποδείχτηκε ως μια «χρυσοφόρος» επενδυτική επιλογή, με τον Όμιλο Quest να ρευστοποιεί τη θέση του λόγω της παγκόσμιας συγκέντρωσης του κλάδου των ηλεκτρονικών πληρωμών σε πολύ μικρό αριθμό ομίλων.

Το ποσό των 93 εκατ. που θα εισπραχθεί, ανοίγει τον δρόμο στην Quest Holdings για πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις (τόσο σε οργανικό επίπεδο όσο και μέσα από εξαγορές) με τον Όμιλο, πέρα από τα 70 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για το 2020.

Η επίσημη ανακοίνωση

Η Quest Συμμετοχών Α.Ε. γνωστοποιεί ότι το βράδυ της 27ης Μαΐου 2021 υπεγράφη συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία Worldline για την πώληση της συμμετοχής της στις εταιρείες Cardlink A.E. και Cardlink One Α.Ε. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας των μετοχών τελεί υπό προϋποθέσεις και όρους, μεταξύ των οποίων η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και της κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου.

Η Cardlink και η Cardlink One δραστηριοποιούνται στις ηλεκτρονικές πληρωμές, που εξελίσσονται σήμερα σε μία αυτόνομη αγορά υψηλής τεχνολογίας, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο όμιλος Quest αποφάσισε να αποεπενδύσει από την Cardlink και την Cardlink One, σε κάθε μία εκ των οποίων κατά τη στιγμή της πώλησης θα κατέχει το 65% του συνόλου των μετοχών τους, εισπράττοντας περίπου € 93 εκατ. σε μετρητά και εξασφαλίζοντας δεκαπενταπλάσια (15x) απόδοση (υπεραξία €87 εκατ. περίπου) επί των ιδίων κεφαλαίων της αρχικής επένδυσης, σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών.

Η Quest Συμμετοχών έχει μακρά ιστορία στη δημιουργία σημαντικής αξίας στις θυγατρικές της εταιρείες αλλά και οφέλους στους εργαζόμενους και τους λοιπούς «stakeholders» τους. Παράλληλα εξασφαλίζει υπεραξίες στους μετόχους της, με την πώληση διαφόρων συμμετοχών της.

Ο σύμβουλος της Quest για την εν λόγω συναλλαγή ήταν η Deutsche Bank AG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v