Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τουρκική Dardanel περνά η Καλλιμάνης

Συμφωνία της Dardanel με τις τράπεζες για τα δάνεια της ελληνικής εταιρείας. Θα ακολουθήσει αίτηση εξυγίανσης από τον επενδυτή, στο πλαίσιο των άρθρων 106 β&δ. Μέσω θυγατρικής που ιδρύθηκε στην Κομοτηνή προωθείται η εξαγορά.

Στην τουρκική Dardanel περνά η Καλλιμάνης

Έκλεισε το deal της Καλλιμάνης με την Dardanel Önentaş DARDL.IS, η οποία φέρεται να συμφώνησε με τις τράπεζες να αναλάβει χρέος 62,3 εκατ. ευρώ με σημαντικό «κούρεμα».

Το νέο ανακοίνωσε η τουρκική εταιρεία, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας ενέκρινε χθες, 27 Μαΐου, την εξαγορά. Σε δηλώσεις στελεχών της, αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε εξαγορά του χρέους 62,3 εκατ. ευρώ για 6 εκατ. ευρώ.

H Dardanel είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Καλλιμάνης πριν από μια διετία περίπου, ενώ σε συζητήσεις για την απόκτηση της εταιρείας είχαν βρεθεί το επενδυτικό fund SME Remedium Cap του Νίκου Καραμούζη, η βουλγαρική Impala του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου, επενδυτή της Creta Farm, κι ένα ακόμη fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η πρόταση της τουρκικής εταιρείας είχε χαρακτηριστεί ως η πλέον συμφέρουσα από τις πιστώτριες τράπεζες και ήταν αυτή που επικρατούσε στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών για το σχέδιο «δεύτερης ευκαιρίας» στην Καλλιμάνης.

Εντέλει η εταιρεία θα περάσει σε τουρκικά συμφέροντα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξαγοραστεί μέσω της Dardanel Greece SA. Πρόκειται για εταιρεία που ίδρυσε στην Κομοτηνή ο τουρκικός όμιλος εν μέσω πανδημίας, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, με κεφάλαιο 0,5 εκατ. ευρώ και με αντικείμενο την πώληση και διανομή προϊόντων με το σήμα της στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η μητρική Dardanel είναι η πρώτη μεταποιητική βιομηχανία παραγωγός κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία, με δραστηριότητα από το 1984, εισηγμένη σήμερα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η τουρκική εταιρεία φέρεται να βελτίωσε την πρότασή της για την εξαγορά της Καλλιμάνης που έχει περιέλθει σε δύσκολη οικονομική θέση τα τελευταία χρόνια, έχοντας πλέον μόνη διέξοδο την υπαγωγή της στον Πτωχευτικό Κώδικα, στο πλαίσιο των άρθρων 106 β&δ.

Η Καλλιμάνης, οικογενειακή επιχείρηση, με δραστηριότητα από το 1956, δίνει μάχη επιβίωσης τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το 2018, όταν αποχώρησε η Pillarstone από το σχέδιο αναδιάρθρωσης που επιχειρήθηκε να καταρτιστεί. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της εταιρείας για το 2016, ο συνολικός δανεισμός της ανέρχεται σε 59 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη χρήση εμφάνισε τζίρο 31,9 εκατ. ευρώ και ζημιές 4,149 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v