Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμάζει και δεύτερη μεγάλη τιτλοποίηση η Εθνική Τράπεζα

Τι είπε ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς για το ενδεχόμενο ΑΜΚ, τη ροή των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, Frontier, και το ενδεχόμενο εξαγορών. Χρηματοδοτήσεις 5 δισ. το χρόνο από την Εθνική την επόμενη διετία.

Ετοιμάζει και δεύτερη μεγάλη τιτλοποίηση η Εθνική Τράπεζα

H Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ακόμη μεγάλη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα ολοκληρωθεί το πρώτο 3μηνο του 2022, τόνισε πριν από λίγο στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι η τράπεζα «δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι να επιτευχθεί το clean up του δανειακού χαρτοφυλακίου, να αυξηθεί η απόδοση του ενεργητικού στο 9% για φέτος και υψηλότερα για τα επόμενα έτη και να ενισχυθεί περαιτέρω η κερδοφορία της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα Frontier που αφορά στην τιτλοποίηση 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι η επιλογή του επενδυτή θα γίνει στις αρχές Ιουλίου με στόχο το κλείσιμο της συναλλαγής το τρίτο 3μηνο του 2021. Ερωτηθείς για το αν η Εθνική σχεδιάζει να επεκταθεί εκτός Ελλάδος μέσω εξαγορών επεσήμανε: «Δεν είναι στο πλάνο μας. Στόχος μας είναι η οργανική ανάπτυξη της τράπεζας στην Ελλάδα».

Στο μέτωπο των χορηγήσεων, ανέφερε ότι την επόμενη 2ετία (2022-2023) οι χορηγήσεις της τράπεζας σε ετήσια βάση θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ. Εκθείασε την σημαντική συμβολή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία για την οποία εκτίμησε ότι θα αναπτυχθεί δυναμική αρχής γενομένης από το 2ο εξάμηνο του 2021.

Τα νέα NPEs

Η εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν σχεδόν μηδενική και τα moratoria που έληξαν στα τέλη του 2020 δείχνουν σταθερότητα.

Τα στελέχη της Εθνικής ανέφεραν ότι μόλις το 2% των δανείων που ήταν σε moratorium ενέχει υψηλό ρίσκο και σε ένα ποσοστό 7% είναι σε καθυστέρηση 90 ημερών. Ο CEO της τράπεζας υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δείχνουν ελεγχόμενες και πως η ελληνική οικονομία θα έχει μια δυναμική ανάπτυξη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v