Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγονος ο διαγωνισμός της Hines για το «Big Box» στην Ακαδημία Πλάτωνος

«Μπρος πίσω» στην πώληση του ακινήτου εμπορικών χρήσεων που δημιούργησε η αμερικανική επενδυτική εταιρεία στην Ακαδημία Πλάτωνος. Γιατί κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός από τη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών.

Αγονος ο διαγωνισμός της Hines για το «Big Box» στην Ακαδημία Πλάτωνος

Διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ακινήτου εμπορικών χρήσεων που ανέπτυξε και κατέχει στην Ακαδημία Πλάτωνος προχώρησε η Hines, σταματώντας, ωστόσο, στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών, μια και τα τιμήματα κρίθηκαν μη ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πέντε ενδιαφερόμενα σχήματα κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για το ακίνητο που αναπτύχθηκε στο οικόπεδο της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στη Λεωφόρο Κηφισού 60 και οδό Ηρούς, όπου κατά το παρελθόν σχεδιαζόταν η δημιουργία του εμπορικού πολυχώρου Academy Gardens από την BlackRock.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του οικοπέδου και 15 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η Hines για την ανέγερση 12.000 τ.μ. εμπορικών χώρων. Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου είναι ήδη μισθωμένο στη γαλλική αλυσίδα ιδιοκατασκευών Leroy Merlin, η οποία λειτουργεί εκεί από τα μέσα του 2020 το μεγαλύτερο κατάστημά της στη χώρα.

Παρά το πλήθος το ενδιαφερομένων, οι μη δεσμευτικές προσφορές δεν προσέγγισαν την επιδιωκόμενη αξία, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος, γεγονός που «φωτογραφίζει» τη διαταραχή που επέφερε η πανδημία στην αγορά εμπορικών ακινήτων.

Αν και τα big boxes συνεχίζουν να έλκουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, με αγοραπωλησίες να συντελούνται και μέσα στο 2021 (όπως οι πρόσφατες αποκτήσεις σούπερ μάρκετ από την Premia Properties ή την ΑΒ Βασιλόπουλος στο πλαίσιο του αναγκαστικού πλειστηριασμού των ακινήτων της Ektasis), εντούτοις, η άσκηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών ως προς τις μελλοντικές αποδόσεις υπολείπεται ορατότητας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η υποχρεωτική μείωση ενοικίων στις επιχειρήσεις που αναγκαστικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους έχει δημιουργήσει ένα νέο επίπεδο τιμών εκ μέρους της ζήτησης, το οποίο δεν ανταποκρίνεται σε εκείνο της προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι θα χρειαστεί χρόνος για την εκδήλωση νέων επενδύσεων σε εμπορικά ακίνητα -ακόμη και υψηλής προσβολής και αποδοτικότητας- όπως η εν λόγω ανάπτυξη εκ μέρους της Hines.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v