Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Επιστροφή σε κέρδη και θετικά ίδια κεφάλαια

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η επιστροφή της μετοχής της ΣΙΔΜΑ σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης. Ο όμιλος εμφανίσει στο α’ εξάμηνο αξιοσημείωτα κέρδη και θετικά ίδια κεφάλαια. Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στη θυγατρική της Ρουμανίας.

ΣΙΔΜΑ: Επιστροφή σε κέρδη και θετικά ίδια κεφάλαια

Το πρώτο φετινό εξάμηνο θα κλείσει για την ΣΙΔΜΑ με κερδοφόρο αποτέλεσμα και με θετικό ύψος ιδίων κεφαλαίων, εξέλιξη που θα οδηγήσει τη μετοχή του ομίλου εκτός καθεστώτος «επιτήρησης» πιθανότατα μέσα στο 2021.

Ειδικότερα, η ΣΙΔMΑ μετά και την περυσινή (φθινόπωρο 2020) απορρόφηση της δραστηριότητας της Μπήτρος Μεταλλουργική, εκμεταλλεύεται τόσο την τόνωση της ζήτησης στην αγορά, όσο και τα διευρυμένα περιθώρια μικτού κέρδους, εξ’ αιτίας της εκτόξευσης της διεθνούς τιμής του χάλυβα (ιστορικά υψηλά επίπεδα, σχεδόν διπλάσια σήμερα από τα αντίστοιχα του περυσινού καλοκαιριού).

Έτσι, το 2021 ξεκίνησε με σημαντική αύξηση στους όγκους των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, με άνοδο επιδόσεων για την ήδη κερδοφόρο βουλγαρική θυγατρική και με τροχιά ανάκαμψης για τη θυγατρική της Ρουμανίας, μετά τις περυσινές περιπέτειες στις οποίες είχε εμπλακεί.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι αφ’ ενός το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου φετινού εξαμήνου να είναι -για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- σαφώς κερδοφόρο και αφ’ ετέρου τα ίδια κεφάλαια να περνούν σε θετικό πρόσημο εξ’ αιτίας:
  • Πρώτον, των κερδών του πρώτου εξαμήνου και 
  • δεύτερον, της λογιστικής απομείωσης των τραπεζικών δανείων κατά 12,4 εκατ. ευρώ το φετινό Φεβρουάριο, μέσα από τη διαδικασία της αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών του εισηγμένου ομίλου.

Στην πράξη δεν πρόκειται για κούρεμα χρέους, αλλά για επανατιμολόγηση της καθαρής παρούσας αξίας των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου μετά και από τη νέα συμφωνία με τις τράπεζες. Η ουσία είναι ότι η ΣΙΔMΑ θα εμφανίσει θετικά ίδια κεφάλαια τον προσεχή Σεπτέμβριο όταν θα δημοσιευθούν οι λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αίτηση προς τις χρηματιστηριακές αρχές για έξοδο της μετοχής από το καθεστώς της επιτήρησης και επαναδιαπραγμάτευση στην κανονική αγορά του ΧΑ (πιθανότατα αυτό θα γίνει μέσα στο 2021).

Γενικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔMΑ Αντώνης Καραντελόγλου εξέφρασε στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων την αισιοδοξία του για την πορεία του ομίλου, καθώς διαπιστώνεται αυξημένη ζήτηση σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του ομίλου, ενώ παράλληλα οι προοπτικές είναι ανοδικές στο βαθμό που θα υλοποιηθούν οι αναμενόμενες επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, μέσα και από την άντληση Κοινοτικών κονδυλίων.

Η ήδη κερδοφόρος θυγατρική στη Βουλγαρία ανεβάζει επιδόσεις και μερίδιο αγοράς, ενώ η αντίστοιχη της Ρουμανίας μετά τις περυσινές «περιπέτειες», κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της και πλέον να σημειώνει φέτος αυξημένο όγκο εργασιών (το κοινό ομολογιακό δάνειο που θα υπογράψει σύντομα η ΣΙΔMΑ ύψους 5,3 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ρουμανικής θυγατρικής).

Τέλος, τόσο ο CEO, όσο και ο οικονομικός διευθυντής της ΣΙΔMΑ Γιάννης Σαμωνάς απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, σημείωσαν:

  • Δεν τίθεται θέμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη ΣΙΔMΑ, καθώς ένα τέτοιο σενάριο προέβλεπε η συμφωνία απορρόφησης της λειτουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος Μεταλλουργικής, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποπληρωνόταν κάποια τοκοχρεολυτική δόση. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει συμβεί και ως ενδεχόμενο έχει σαφώς απομακρυνθεί μετά από την ανοδική πορεία των οικονομικών επιδόσεων του ομίλου.
  • Με βάση τους ίδιους όρους, η ΣΙΔMΑ θα πρέπει να ρευστοποιήσει εντός πενταετίας το ακίνητο που διαθέτει στα Οινόφυτα (σήμερα εκμισθώνεται στην ElvalHalcor) λογιστικής αξίας 12,5 εκατ. ευρώ.
  • Η απορρόφηση της λειτουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος Μεταλλουργική έγινε με πολύ ομαλό τρόπο και η συνεργασία των δύο πλευρών είναι απρόσκοπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v