Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε υγιή δάνεια 300 εκατ. στην Πειραιώς η Intrum Hellas

Επόμενος στόχος της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων η τιτλοποίηση και επαναπώληση «θεραπευμένων» δανείων στις τράπεζες. Στο επίκεντρο και η συμμετοχή σε συγχωνεύσεις-εξαγορές. Η στρατηγική σε τρία μέτωπα.

Επέστρεψε υγιή δάνεια 300 εκατ. στην Πειραιώς η Intrum Hellas

Δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ επέστρεψε ως «θεραπευμένα» η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Intrum Hellas στην Tράπεζα Πειραιώς, γεγονός που, σύμφωνα με πηγές, αποδεικνύει ότι η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μπορεί να φέρει αποδόσεις και να επιτευχθεί, εφόσον εφαρμοστούν οι σωστές λύσεις ρύθμισης, η πολυπόθητη εξυγίανση.

Πρόκειται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα που μεταφέρθηκαν στα τέλη του 2019 από την Tράπεζα Πειραιώς στην Intrum Hellas και μετά τη ρύθμισή τους μέσα από τον μηχανισμό της εταιρείας διαχείρισης πέρασαν με επιτυχία το τεστ των 12 μηνών αδιάκοπης πληρωμής των δόσεων. Εξού και η επαναπόδοσή τους στην Tράπεζα Πειραιώς, η οποία υπενθυμίζουμε είναι μέτοχος στην Intrum Hellas με ποσοστό 20%.

Σύμφωνα με πηγές, η εν λόγω στρατηγική θα ακολουθηθεί και το 2021, παρά τις όποιες πρόσκαιρες καθυστερήσεις προκαλούν τα moratoria που εφαρμόσθηκαν λόγω της πανδημικής κρίσης, τα οποία ωστόσο έχουν λήξει.

Στο βάθος, πωλήσεις…

Ένας ακόμη άξονας της στρατηγικής που αναμένεται να ακολουθήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος και η ομάδα του είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μελλοντική, αρχής γενομένης από το 2022, επαναπώληση μέρος των δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της στις τράπεζες. Πρόκειται, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, για το επόμενο trend που θα δούμε στη δευτερογενή αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι εταιρείες διαχείρισης αναμένεται, κάποια από τα τιτλοποιημένα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους - και όχι αυτά για τα οποία έχουν αναλάβει απλά τη διαχείριση- να τα επανα-τιτλοποιήσουν και αγοραστές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι οι τράπεζες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα προσθέσουν εξυγιασμένα δάνεια στους ισολογισμούς τους.

… και ο ρόλος συμβούλου

Πέραν της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τα τυπικά χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων, η Intrum Hellas αναμένεται να αναλάβει ενεργό ρόλο στην ενίσχυση του μεγέθους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των οποίων τα δάνεια βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της.

Σύμφωνα με πηγές, η εταιρεία διαχείρισης μετρά ήδη τις επιχειρηματικές δυνάμεις που έχει στα βιβλία της και αναμένεται να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ομοειδείς ή συμπληρωματικού έργου εταιρείες, με στόχο τη συγχώνευσή τους, ώστε να αποκτήσουν ικανοποιητικό και ανταγωνιστικό (απαραίτητο όπλο κυρίως στις εξαγωγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις) μέγεθος.

Υποστηρικτικά σε αυτό θα συμβάλουν και τα κίνητρα που ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών αλλά και των απαιτήσεων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης, από τους πόρους του οποίου περίπου 2 δισ. ευρώ θα κινηθούν προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v