Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομηρος: Εγκαίνια νέου εργοστασίου και στόχος για τζίρο άνω των 80 εκατ. ευρώ

Με ρυθμό 15-20% τρέχουν οι πωλήσεις στο α’ εξάμηνο. Ο Χρ. Γιαννίτσης μιλά στο Euro2day.gr για τις επιδόσεις της γαλακτοβιομηχανίας, που βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών για τη Φέτα ΠΟΠ και καλείται να πληρώσει πρόστιμο.

Ομηρος: Εγκαίνια νέου εργοστασίου και στόχος για τζίρο άνω των 80 εκατ. ευρώ

Νέο εργοστάσιο στα Τρίκαλα εγκαινιάζει την ερχόμενη εβδομάδα η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, που θέτει στόχο τριπλασιασμό του τζίρου της σε μια πενταετία, βάζοντας τον πήχη πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννίτση, στέλεχος της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας, που μεταφέρει στο Euro2day.gr ότι οι επιδόσεις δεν επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στην έρευνα για την φέτα.

Η εταιρεία ετοιμάζει ένσταση στο πρόστιμο που της επέβαλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), ως έχει δικαίωμα, σε διάστημα δέκα ημερών από την σχετική απόφαση και ενεργοποιεί νέα επένδυση την επόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για δαπάνη ύψους 16 εκατ. ευρώ (συνολικά η επένδυση στην τριετία ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ) σε δεύτερο εργοστάσιο, που θα παράγει κίτρινα ημίσκληρα τυριά, παραγωγή στην οποία η εταιρεία μέχρι σήμερα είχε μικρή δραστηριότητα, μέσω φασόν που έδινε σε άλλες τυροκομικές μονάδες.

Το νέο εργοστάσιο έχει απόσταση περίπου 200 μέτρα από το πρώτο, που αποτελεί μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής λευκών τυριών έχοντας αναβαθμίσει τον τεχνολογικό του εξοπλισμό λειτουργώντας από πέρυσι χωρίς παρουσία ανθρώπου στην τυροκόμηση.

Ο κ. Γιαννίτσης σημειώνει ότι στο πλαίσιο των επενδύσεων που υλοποιεί η εταιρεία, από τον Σεπτέμβριο προχωρά και η ενίσχυση της δυναμικότητας του υποσταθμού συλλογής γάλακτος που ξεκίνησε πέρυσι στην Αιτωλοακαρνανία. Τέτοιοι σταθμοί, που εξυπηρετούν τις ανάγκες συλλογής και αποθήκευσης του γάλακτος μέχρι την φόρτωσή του σε ειδικά βυτιοφόρα για τη μεταφορά του στα εργοστάσια, υπάρχουν ακόμη σε Ξάνθη, Φλώρινα και Νάξο ενώ υποσταθμός για μεταφορτώσεις λειτουργεί στην Αθήνα.

Οι νέες επενδύσεις θα συνεισφέρουν στην επέκταση δραστηριοτήτων, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και στην είσοδο των σημάτων της Όμηρος σε νέες αγορές, πέραν των περίπου 20 στις οποίες εξάγει σήμερα.

Η επιχειρηματική οικογένεια Γιαννίτση δρομολογεί επίσης ενεργειακή επένδυση, με την ανάπτυξη μεταξύ των δύο εργοστασίων μιας μονάδας βιοαερίου που θα εκμεταλλεύεται τα λύματα των γραμμών παραγωγής, η οποία σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά στην οροφή των εργοστασίων θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.

Η αξιοποίηση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας είναι μια πρακτική που ακολουθούν και άλλες εταιρείες του κλάδου, στο πλαίσιο της συμμόρφωσής τους με τα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και για βέλτιστη ενεργειακή απόδοση.

Με αυτό τον τρόπο η Όμηρος θα γίνει αυτόνομη ενεργειακά, όπως σημειώνει ο κ. Γιαννίτσης, που αναφέρεται με έμφαση στην αύξηση του ενεργειακού κόστους πάνω από 60% σε ένα χρόνο. Σημειώνει δε ότι η παραγωγή επιβαρύνεται και με άλλες ανατιμήσει όπως στα μεταφορικά, τις πρώτες ύλες για τις συσκευασίες, ακόμη και στις ζωοτροφές που συνδέονται με την αξία του γάλακτος, το οποίο αντιστοιχεί στο 80-85% της τιμής χονδρικής του τελικού προϊόντος.

“Δωρεάν διαφήμιση το lockdown"

Αναφορικά με τις επιδόσεις της γαλακτοβιομηχανίας, ο κ. Γιαννίτσης σημειώνει ότι το lockdown ήταν “δωρεάν διαφήμιση” για την εταιρεία, καθώς αγόρασαν το προϊόν και πελάτες που δεν το γνώριζαν πριν, με τους συνεργάτες της εταιρείας να μιλούν χαρακτηριστικά για φαινόμενο “TikTok” στις πωλήσεις.

Στο α’ εξάμηνο του 2021 οι πωλήσεις της Όμηρος αναπτύσσονται με ρυθμό 15-20%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, πάνω δηλαδή από τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020, που εκτιμάται γύρω στο 12-15%, με κύκλο εργασιών πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ.

Με τις νέες επενδύσεις στόχος είναι σε μια πενταετία η εταιρεία να πραγματοποιεί κύκλο εργασιών πάνω από 80 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο κ. Γιαννίτσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v