Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: 23 δισ. ευρώ νέα δάνεια την περίοδο 2021-2024

Στόχος η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να ξεπεράσει το 10% δήλωσε ο Χρ. Μεγάλου στη ΓΣ. Προχωρά η υλοποίηση του στρατηγικού προγράμματος Sunrise. ΑΜΚ και ομόλογο AT1 διασφάλισαν τον διεθνοποιημένο χαρακτήρα της τράπεζας.

Πειραιώς: 23 δισ. ευρώ νέα δάνεια την περίοδο 2021-2024

Η σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας Πειραιώς κατά 3 δισ. ευρώ θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χρήστο Μεγάλου, τόσο την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφετέρου την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των ιδιωτών.

«Για την περίοδο 2021-2024 στοχεύουμε στην εκταμίευση περισσότερων από 22- 23 δισ. ευρώ νέων δανείων στους πελάτες μας. Για την τρέχουσα χρονιά, η Τράπεζα Πειραιώς παρείχε στήριξη στους πελάτες της, χορηγώντας νέα δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ στοχεύει να κλείσει το έτος με πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις», τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου.

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που θα έρθουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι τον βασικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν η Τράπεζα Πειραιώς και οι υπόλοιπες τράπεζες προκειμένου να απορροφηθούν τα κεφάλαια του Next Generation EU από βιώσιμα επενδυτικά σχέδια και να αξιοποιηθεί η παραπάνω ευκαιρία μέσω της χρηματοδότησης επενδύσεων και της προσέλκυσης πόρων από τον ιδιωτικό τομέα».

Η μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και με εξαιρετική επιτυχία, τόσο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όσο και η έκδοση ομολόγου Αdditional Τier 1 (AT1), κινήσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για την μεγαλύτερη σωρευτική άντληση κεφαλαίων στην Ευρώπη την τελευταία τετραετία, η οποία σηματοδοτεί μια κομβική εξέλιξη για Πειραιώς και ευρύτερα για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και την ελληνική οικονομία». Η ευρεία συμμετοχή επενδυτών και στις δύο εταιρικές πράξεις και πλέον στο μετοχικό της κεφάλαιο της Τράπεζας, διασφαλίζει τον ιδιωτικό και διεθνοποιημένο χαρακτήρα της. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει την αναγνώριση της αξιοπιστίας της στρατηγικής για την εξυγίανση και την ανάπτυξη που υλοποιούμε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια παρά τις δυσμενείς συνθήκες στο εξωτερικό περιβάλλον.

«Με αυτό τον τρόπο έχουμε χτίσει ικανοποιητικό απόθεμα ασφαλείας προκειμένου να απορροφηθούν οι επιπτώσεις που σχετίζονται με τη μείωση των NPEs, και θα μας επιτρέψουν να αναπτυχθούμε χρηματοδοτώντας την ελληνική οικονομία, διατηρώντας συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου στο 16% μεσοπρόθεσμα, σημαντικά υψηλότερα των κεφαλαιακών απαιτήσεων», συμπλήρωσε.

«Ταυτόχρονα, υλοποιούμε με συνέπεια και με επιτυχία ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πρόγραμμα με την επωνυμία “Sunrise”, με το οποίο γυρίζουμε οριστικά σελίδα και πάμε μπροστά, με μια πολύ πιο ισχυρή βάση, σε μια πορεία ανάπτυξης. Ένα πρόγραμμα που μας δίνει την ευκαιρία να ενσωματώσουμε στις λειτουργίες μας τις νέες τεχνολογίες και ψηφιοποιηση, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας, την περαιτέρω μείωση των δαπανών μας μέσω αυτοματοποίησης και την αύξηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας μας».

«Στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι να δημιουργήσουμε αξία για όλους, τους πελάτες μας, τους εργαζόμενούς μας, την κοινωνία στην οποία ζούμε, αλλά κυρίως για τους μέτοχους μας, που με υπομονή περιμένουν χρόνια για την ανταμοιβή τους. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω από 10%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v