Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intralot: Η στρατηγική στροφή στις ΗΠΑ, τα λάθη και η αλλαγή ταυτότητας

Από τις 44 χώρες που είχε επενδύσει η Ιntralot, το πιο «δυνατό χαρτί» αποδείχθηκε η θυγατρική στην Αμερική, Intralot Inc, η οποία παρουσιάζει ανοδική πορεία το 2021 και αλλάζει την εικόνα της εταιρείας, με τον Σ. Κόκκαλη να την ανακηρύσσει «προτεραιότητα».

Intralot: Η στρατηγική στροφή στις ΗΠΑ, τα λάθη και η αλλαγή ταυτότητας

Μετά την αναδιάρθρωση του χρέους των 750 εκατ. ευρώ (ομολόγων λήξεως 2021 και 2024), που αποτέλεσε και τον μεγαλύτερο δανεισμό της εταιρείας, η διοίκηση της Intralot στρέφεται πλέον στην Αμερική, όπου η θυγατρική της παρουσιάζει εξαιρετική εικόνα και αποτελεί την πιο αποδοτική επένδυση της εταιρείας, «στηρίζοντας» τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Ο κ. Κόκκαλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχων, επιβεβαίωσε μονολεκτικά πληροφορίες που ήθελαν τον όμιλο να ετοιμάζει την είσοδο της Intralοt Inc στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται ότι η θυγατρική στις ΗΠΑ συνείσφερε πέρυσι το 37% των εσόδων και το 79% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), στον όμιλο Intralοt. Η Intralοt Inc. παρουσίασε πέρυσι κύκλο εργασιών 132,8 εκατ. ευρώ, με αύξηση 22,3% σε σύγκριση με το 2019, ενώ τα EBITDA εκτοξεύθηκαν στα 51,4 εκατ. από 31,7 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 η θυγατρική στις ΗΠΑ έχει αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 81% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ για εξαιρετικές αποδόσεις μίλησε ο κ. Κόκκαλης και για το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης, οι ομολογιούχοι θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της Intralοt στην Αμερική (Intralοt Inc.). Όπως είπε ο κ. Κόκκαλης κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, η συμμετοχή αυτή φτάνει προς το παρόν το 18%-19%. Ωστόσο, η διαδικασία παραμένει ανοιχτή και μπορεί να φτάσει το 49%.

«Παραμένουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας στην Αμερική και αυτή παραμένει σημαντικός παράγοντας συνεισφοράς στα μεγέθη του ομίλου», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Ιntralοt Χρ. Σφάτος.

Όσον αφορά τα οικονομικά του ομίλου, ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι αποδίδει η προσπάθεια για μείωση των δαπανών, κάτι που θα ισχυροποιήσει τα οικονομικά αποτελέσματα για φέτος.

Ο αυξημένος δανεισμός και η λύση

Τα 700 εκατ. ευρώ τον ομολογιακών δανείων που σύναψε η Intralοt διοχετεύτηκαν στη «θεραπεία» των ζημιών που προκάλεσαν οι δυσλειτουργίες της εταιρείας, αλλά και γεγονότων που δεν εξαρτιόνταν από εμάς (αποφάσεις κυβερνήσεων όπως στην Τουρκία), είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Κόκκαλης.

«Επεκταθήκαμε σε 44 χώρες και ηπείρους. Κάποια στιγμή αυτό κόστισε πολύ. Κάποιες επιλογές διοικήσεων μας έφεραν στην κατάσταση αυτή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ιntralοt, ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες τους για την έκβαση που είχε η αναδιάρθρωση του χρέους. «Αν δεν το πετυχαίναμε αυτό, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα τον Σεπτέμβριο», είπε ο κ. Κόκκαλης.

Η διοίκηση της Intralοt αναμένει, από τη διπλή ανταλλαγή που συμφωνήθηκε με τους ομολογιούχους του ομολόγου των 250 εκατ. ευρώ και με αυτούς του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ που λήγει το 2024, μείωση του δανεισμού του ομίλου κατά 110 έως 180 εκατ. ευρώ.

Οι ισχυρές και οι… αδύναμες επενδύσεις

Κατά 95% η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας προέρχεται πλέον από τις θυγατρικές στις ΗΠΑ και τη Μάλτα, ενώ σχεδόν εγκαταλείπονται παραδοσιακά ισχυρές όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία.

Μετά την Αμερική, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ήταν αυτή της Μάλτας, από την οποία ήρθε το 21% των εσόδων και το 16% των EBITDA το 2020.

Αντίθετα, σχεδόν μηδενίστηκε η συνεισφορά παραδοσιακά ισχυρών αγορών του ομίλου όπως η Τουρκία (παρά την αύξηση των εσόδων της θυγατρικής Bilyoner) και η Βουλγαρία, από την οποία μέχρι το 2019 προερχόταν μεγάλο ποσοστό των εσόδων και της κερδοφορίας.

Μεγάλη πτώση (άνω του 30%) κατέγραψαν και τα έσοδα του ομίλου στην Αργεντινή, άλλη μία από τις σημαντικές αγορές που έχουν απομείνει στην Intralοt μετά την πλήρη απόσυρση από το Περού. Αντίστοιχη ήταν η πτώση και σε Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία, με τα έσοδα να υποχωρούν στα 15,3 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 8,9 εκατ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v