Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγεται σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στην επόμενη 5ετία, όπως είπε ο πρόεδρος Γ. Περιστέρης, ο όμιλος θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο ενεργειακών υποδομών συνολικής ισχύος 4,5 GW και ευρύτατο πελατολόγιο, με νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Ανοίγεται σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εξοικονόμησης ενέργειας, επιδιώκει να επεκταθεί ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης προανήγγειλε χθες από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σύντομα ανακοινώσεις «για την ενίσχυση της θέσης του ομίλου στην αγορά παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Στην επόμενη πενταετία, όπως είπε ο ίδιος, ο όμιλος θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ενεργειακών υποδομών συνολικής ισχύος περί τα 4,5 GW και ένα ευρύτατο πελατολόγιο, με νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στον τομέα προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. «Μάλλον πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο στη χώρα», είπε ο κ. Περιστέρης.

Χθες δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση της ΡΑΕ για την έγκριση της αίτησης της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. να αυξηθεί σε 876,6 MW από 665 MW η μικτή ισχύς της νέας μονάδας φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil. Με την ίδια απόφαση εγκρίθηκε και η μεταβίβαση της άδειας της μονάδας από την ΤΕΡΝΑ στη Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής Μονοπρόσωπη Α.Ε., που είναι 100% θυγατρική της ΤΕΡΝΑ. Ο νέος αυτός σταθμός συνδυασμένου κύκλου, που προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2024, θα αποτελείται από μια αεριοστροβιλική μονάδα, ισχύος 587,6 MW και μια ατμοστροβιλική μονάδα, ισχύος 289 MW. Η καθαρή ισχύς του σταθμού προς το σύστημα υπολογίζεται σε 858 MW. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει θέσει ως στόχο να αποκτήσει εντός της επόμενης πενταετίας στην καθαρή ενέργεια (αιολικά, φωτοβολταϊκά, συστήματα αποθήκευσης) συνολική εγκατεστημένη ισχύ περί τα 3 GW, με το υλοποιούμενο επενδυτικό πρόγραμμα του των 2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ. Περιστέρης, σχεδιάζεται και η νέα γενιά επενδύσεων, που θα ακολουθήσουν προτού ολοκληρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα. Τις δρομολογεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και αφορούν σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία και πλωτά φωτοβολταϊκά, πλωτά θαλάσσια αιολικά, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση, εκτός από την αντλησιοταμίευση και τα υβριδικά που ήδη προωθούνται. Τα νέα έργα έχουν συνολική ισχύ 7 GW, από τα οποία τα 5 GW είναι σε ώριμη αδειοδοτική διαδικασία και σύντομα θα αρχίσουν να υλοποιούνται.

Στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και την εμπορία ηλεκτρισμού ο όμιλος έχει παρουσία μέσω της εταιρείας ΗΡΩΝ. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο μονάδων συνολικής ισχύος περί τα 600 MW και μερίδιο αγοράς περίπου 7% στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v