Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο φθινόπωρο για την επαναλειτουργία της Shelman

Ετοιμοι δηλώνουν οι επενδυτές να καταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί, «τρέχει» ο υπ. Ανάπτυξης για την υλοποίηση θεσμικών αλλαγών, ώστε να εξασφαλιστεί το υπόλοιπο τμήμα της χρηματοδότησης. Κρίσιμο το προσεχές φθινόπωρο.

Κρίσιμο φθινόπωρο για την επαναλειτουργία της Shelman

Την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές και έτσι από το φθινόπωρο να εξαγοραστεί από ιδιώτες επενδυτές η μονάδα της Shelman στην Κομοτηνή, επιχειρεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας πρόσφατα στο Tύπο της Θράκης, σημείωσε πως θα επισκεφτεί τη Shemlan σε λίγο καιρό, όταν θα έχουμε καλά νέα για την υπόθεση.

Σε ποιο σημείο όμως βρίσκεται το όλο θέμα, το οποίο είναι σημαντικό τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για τις αποζημιώσεις που θα εισπράξουν πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας σε Ροδόπη και Εύβοια;

Η εταιρεία EPS Woods (των κ.κ. Εμμανουήλ Σαχλού και Αντώνη Δαπόλα) έχει ήδη αποκτήσει το σήμα της Shelman μέσω πλειστηριασμού και δηλώνει πρόθυμη να προχωρήσει στην εξαγορά της παραγωγικής μονάδας από τον εκκαθαριστή, στον βαθμό που η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την ένταξη του project σε κάποιο από τα υπάρχοντα προγράμματα, με στόχο την άντληση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, η πλευρά του επενδυτή υπολογίζει την όλη επένδυση γύρω στα 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. θα δοθούν στον εκκαθαριστή για την εξαγορά της μονάδας (στην πράξη, θα κατευθυνθούν στις αποζημιώσεις των εργαζομένων και στο ελληνικό δημόσιο) και τα υπόλοιπα για συντήρηση του εξοπλισμού και για κεφάλαιο κίνησης.

Το ποσό της χρηματοδότησης που αφορά τους ιδιώτες φαίνεται να έχει καλυφθεί, καθώς στο πλευρό της EPS Woods έχουν προστεθεί και «φίλιες δυνάμεις», έτοιμες να συμμετάσχουν και αυτές στην επένδυση. Έτσι, το ζητούμενο είναι να ενταχθεί η επένδυση σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά προγράμματα, με στόχο την εξασφάλιση του υπόλοιπου τμήματος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση του project.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες τόσο για την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου όσο και για πλαίσιο σύμπραξης των τραπεζών στη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν όλα αυτά προχωρήσουν σύντομα, τότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξουν θετικές ειδήσεις μέσα στο φθινόπωρο.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους προσκείμενους στην EPS Woods:

  • Η εταιρεία επιμένει στο project επαναλειτουργίας της μονάδας της Ροδόπης, πιστεύοντας ότι μπορεί να καταστεί κερδοφόρο και να προσφέρει πολλά στην οικονομία της Θράκης. Η μονάδα προβλέπεται να δημιουργήσει 160 άμεσες νέες θέσεις εργασίας σε έναν ακριτικό νομό και παράλληλα να οδηγήσει έμμεσα στην απασχόληση πολλών άλλων ατόμων.
  • Το project μπορεί ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί η συγκεκριμένη επένδυση ικανοποιεί ταυτόχρονα όλους τους πυλώνες του προγράμματος (εξαγωγές, μείωση ανεργίας, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση εργασιών).

«Εμείς δεν ζητούμε να μας χαριστεί από το κράτος ούτε ένα ευρώ. Δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι. Θα μπορούσαμε όμως μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να αντλήσουμε δανειακά κεφάλαια, τα οποία, αν το σκεφτεί κανείς, θα καταλήξουν στον εκκαθαριστή, δηλαδή στους εργαζόμενους και στο Ελληνικό Δημόσιο (οφειλές προς κράτος και ασφαλιστικά ταμεία). Δηλαδή, μέσα από μια τέτοια διαδικασία όχι μόνο θα βάλουμε δικά μας κεφάλαια τα οποία και θα διακινδυνεύσουμε, αλλά επιπλέον ζητάμε να δανειστούμε εμείς για να δώσουμε τα λεφτά στο κράτος», υποστηρίζουν κύκλοι της εταιρείας.

Είναι προφανές ότι το όλο εγχείρημα έχει λάβει και πολιτικές προεκτάσεις (με την επαναλειτουργία της μονάδας συμφωνεί και η αντιπολίτευση), καθώς σε περίπτωση επαναλειτουργίας της μονάδας, η κυβέρνηση αναμένεται να πιστωθεί το αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v