Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κόστισε στη Χήτος η κλειστή εστίαση

Πτώση τζίρου αλλά και περιορισμένες οι απώλειες στην κερδοφορία, που ανήλθε σε 4,3 εκατ. ευρώ. Σύντομη ανάκαμψη προβλέπει η διοίκηση.

Πόσο κόστισε στη Χήτος η κλειστή εστίαση

Η πανδημία, με το lockdown στη ho.re.ca, στοίχισε πτώση τζίρου 7% στη ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ - Ζαγόρι και μείωση της κερδοφορία της, αν και αποδείχθηκε ανθεκτική στις έκτακτες συνθήκες.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 51,2 εκατ. ευρώ από 55,14 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 4,336 εκατ. ευρώ από 4,643 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Η διοίκηση της εταιρείας, που υλοποιεί επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ, εκτιμά ότι τα μεγέθη θα επιστρέψουν σύντομα στα προ πανδημίας επίπεδα. Σχολιάζει ότι η παύση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και η επιβολή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα είχαν ως αποτέλεσμα την πρόσκαιρη μείωση της κατανάλωσης. Εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην εταιρεία είναι πρόσκαιρες, σχολιάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις στην έκθεση που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις 2020.

Αναφορικά με τη διαταραχή στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών, σημειώνει ότι δεν αναμένεται να δημιουργηθούν ελλείψεις, ενώ διαθέτει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που οι προμηθευτές της δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της. Τονίζει ότι η εκτέλεση των παραγγελιών των πελατών της δεν αναμένεται να επηρεαστούν κι επιπλέον διαθέτει δικό της στόλο αυτοκινήτων για μεταφορές και έχει σχετική επικοινωνία με συνεργαζόμενες μεταφορικές για το ίδιο θέμα. Διαθέτει επίσης επαρκές απόθεμα και δεν θα χρειαστεί να προβεί σε περαιτέρω αποθεματοποίηση (stock ασφαλείας) για ικανοποίηση πιθανών αναγκών από πελάτες σε περίπτωση έλλειψης.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της γενικής συνέλευσης, πέρυσι τον Ιούνιο η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 4,64 εκατ. ευρώ με έκδοση 1.546.871 νέων μετοχών αξίας 3 ευρώ ανά μετοχή. Η αύξηση καλύφθηκε με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. Το κονδύλι των αφορολόγητων αποθεματικών της καθαρής θέσης στις 31.12.2019 ήταν 18,6 εκατ. ευρώ και στη χρήση 2020 κεφαλαιοποιήθηκε ποσό 4,64 εκατ. ευρώ ενώ σχηματίστηκε και αφορολόγητο αποθεματικό 0,2 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία απασχολεί 333 εργαζόμενους (στο τέλος του 2020 από 326 στο τέλος του 2019), διαθέτει πέντε υποκαταστήματα σε Αττική, Ιωάννινα, ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, Κρανούλα Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκη και γραφείο στην Πάτρα. Οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης της εταιρείας βρίσκονται σε υψόμετρο 485 μ. στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι. Καθετοποιώντας τη λειτουργία των δύο εμφιαλωτηρίων, η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. διαθέτει μια τρίτη βιομηχανική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Ιωαννίνων, με αυτοματοποιημένη παραγωγή πλαστικών υλικών συσκευασίας pet-preforms και πωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v