Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 17,22% στην Premia Properties o σουηδικός κολοσσός Balder

Το 17,22% των μετοχών της Premia Properties απέκτησε η Fastighets AB Balder του πολυεκατομμυριούχου Eric Salin. Σενάρια για μεγαλύτερη εμπλοκή του σουηδικού κολοσσού στα μελλοντικά αναπτυξιακά σχέδια της εισηγμένης εταιρείας.

Με 17,22% στην Premia Properties o σουηδικός κολοσσός Balder

Πλήρης η επιβεβαίωση του «Χαμαιλέοντα» της 23ης Ιουλίου, που αναφερόταν σε επικείμενη υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Premia Properties και σε είσοδο ηχηρών ονομάτων από τον χώρο του real estate στο μετοχικό σχήμα της εισηγμένης εταιρείας.

Έτσι, η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 36%, ενώ ο σουηδικός κολοσσός Fastighets AB Balder του πολυεκατομμυριούχου Eric Selin απέκτησε το 17,22% των μετοχών της Premia Properties, καλύπτοντας τμήμα της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Η Fastighets AB Balder συγκαταλέγεται στους μεγάλους ομίλους της Σουηδίας στον χώρο του real estate, κατέχοντας χαρτοφυλάκιο ακίνητων αξίας 16,5 δισ. ευρώ! Πρόκειται για εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Nasdaq της Στοκχόλμης (υψηλή κεφαλαιοποίηση). Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα έσοδα από ενοίκια διαμορφώθηκαν στα 425 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη στα 487 εκατ. ευρώ. Οι τοποθετήσεις της εταιρείας εστιάζονται κυρίως στον χώρο των κατοικιών, ενώ παράλληλα η Fastighets AB Balder συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους κατόχους ξενοδοχειακών μονάδων στη Σουηδία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fastighets AB Balder Eric Selin γεννήθηκε το 1967, ίδρυσε την εταιρεία το 2005 και φέρεται να κατέχει περιουσία που υπερβαίνει τα πέντε δισ. δολάρια (5,2 δισ., σύμφωνα με το Forbes).

Η συμμετοχή ενός τόσο ισχυρού ομίλου στην Premia Properties αποτελεί αναμφίβολα καλό νέο για την ελληνική κτηματαγορά, καθώς μετά τη Sterner Stenhus των Αφών Γεωργιάδη (βασικότερων μετόχων της Premia Properties), άλλος ένας σουηδικός όμιλος -και μάλιστα μεγαλύτερος σε μέγεθος- αποφασίζει να τοποθετηθεί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, θεωρείται απίθανο ένας τόσο μεγάλος όμιλος όπως η Fastighets AB Balder να αποφάσισε μια τόσο μικρή -για τα μεγέθη του- επένδυση στη χώρα μας, οπότε αναπτύσσονται σενάρια για περαιτέρω εμπλοκή του στα αναπτυξιακά σχέδια της Premia Properties.

Άλλωστε, η εισηγμένη εταιρεία έχει επανειλημμένα διατυπώσει τον στόχο της για αύξηση του χαρτοφυλακίου της στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην επόμενη πενταετία, μέσα από την εξαγορά και απορρόφηση ακινήτων από τους χώρους των logistics, των super markets και των κτιρίων κοινωνικού χαρακτήρα.

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη και Μαρκάζου

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Premia Properties και βασικός μέτοχος της Sterner Stenhus Holding κ. Ηλίας Γεωργιάδης δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Premia Properties, ένα φιλόδοξο εγχείρημα, και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Θέλω να ευχαριστήσω τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επενδυτών που μας τίμησε με τη συμμετοχή του, δίνοντας μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο όραμα, τους στόχους και τη διοίκηση της εταιρείας μας. Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό ούτως ώστε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών των επενδυτών μας. Ταυτόχρονα, τα κεφάλαια που συγκεντρώσαμε, διασφαλίζουν την απρόσκοπτη υλοποίηση του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της Premia Properties. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις εξαιρετικές προοπτικές του κλάδου ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την είσοδο ενός γίγαντα στο χώρο των ακινήτων όπως Fastighets AB Balder, είμαστε αισιόδοξοι και έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουμε στον κλάδο του real-estate.»

Ο CEO της Premia Properties κ. Κωνσταντίνος Μαρκάζος με τη σειρά του δήλωσε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, επιβεβαιώνει τη στήριξη στο στρατηγικό πλάνο της Premia Properties και αναγνωρίζει τη δυναμική των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους μετόχους μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για την υποστήριξη. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στην εταιρεία για τη συνεχή αφοσίωσή τους στην επίτευξη των αναπτυξιακών μας στόχων. Τώρα, είμαστε σε ακόμη καλύτερη θέση να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους με την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε επενδυτικά ακίνητα και να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει οι μέτοχοι μας.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v