Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 23 2021

Η MLS τα πρόστιμα και η… κορνίζα - Το τραπεζικό λάθος στην Dionic και η ΑΜΚ της Premia

Η MLS τα πρόστιμα και η… κορνίζα - Το τραπεζικό λάθος στην Dionic και η ΑΜΚ της Premia

ΕΡΑΣΙΝΕΙΟ: Ματαιώθηκε ο χθεσινός πλειστηριασμός για το ακίνητο που άλλοτε θα στέγαζε το Ερασίνειο Ογκολογικό Κέντρο στο Κορωπί, καθώς δεν κατατέθηκε προσφορά.

Σημειώνεται πως το οικόπεδο και το κτίριο νοσοκομείου (στα μπετά…) βγήκε σε πλειστηριασμό τον Απρίλιο με ημερομηνία διενέργειας την 22α Ιουλίου και επισπεύδουσα τη Eurobank, έναντι ποσού εκκίνησης 25,7 εκατ. ευρώ (για οφειλή που στα βιβλία της τράπεζας άγγιζε τα 33 εκατ. ευρώ). Παράλληλα η επισπεύδουσα ζητούσε και καταβολή εγγύησης ύψους 7,7 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός του ότι ο πλειστηριασμός κηρύχθηκε άγονος και μένει να λάβει νέα ημερομηνία διεξαγωγής, οι πληροφορίες επιμένουν ότι αραβικά συμφέροντα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και το διατηρούν. Μάλιστα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για προσφορά πέριξ των 20 εκατ. ευρώ.

 

DIONIC: Την εύρεση χρηματοοικονομικού συμβούλου προκειμένου να αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για ρύθμιση οφειλών και ενίσχυση ιδίων κεφαλαίων ψήφισε μεταξύ άλλων η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Dionic.

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του ρεπορτάζ, καμιά ουσιαστική επαφή δεν υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και πολύ πολύ καιρό, με αποτέλεσμα η εταιρεία (ελλείψει ρευστότητας) να βλέπει συνεχώς τις οικονομικές της επιδόσεις να συρρικνώνονται, τις ζημίες να συνεχίζονται και τα ίδια κεφάλαιά της να καθίστανται ολοένα και περισσότερο αρνητικά. Η εικόνα αυτή δεν αλλάζει από την καλύτερη πορεία κάποιων εταιρειών στις οποίες συμμετέχει, όπως η Atcom και ορισμένες άλλες.

H ουσία είναι πως παράγοντες της αγοράς δεν… «βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ», θεωρώντας ως μεγάλο σφάλμα των τραπεζών να πιέσουν προ ετών την Diοnic να πουλήσει «έναντι πινακίου φακής» το 50% της Skroutz. Αν δεν είχε γίνει αυτό τότε, η Diοnic θα ήταν σήμερα μια υγιέστατη εταιρεία και οι τράπεζες θα είχαν πάρει τα λεφτά τους πίσω, ισχυρίζονται.

ΥΓ: Η Audiovisual κατέχει λίγο πάνω από το 30% των μετοχών της Diοnic.

 

PREMIA PROPERTIES: Προς υπερκάλυψη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φαίνεται να βαδίζει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Premia Properties που ολοκληρώνεται σήμερα.

Πρόκειται για μια σαφώς θετική εξέλιξη τόσο για την εισηγμένη εταιρεία όσο και για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, καθώς αφορά μια μεγάλη έκδοση (47,5 εκατ. ευρώ μετρητά, πέραν των εισφορών σε είδος), που υλοποιήθηκε μάλιστα χωρίς τη συμβολή ανάδοχου σχήματος, πέρα της Ambrosia Capital.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το παρών στην έκδοση έδωσαν, μεταξύ άλλων, εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, αλλά και επενδυτές με… «όνομα» στον χώρο του real estate.

Από χρηματιστηριακής πλευράς, φαίνεται πως η Premia Properties πάει να δημιουργήσει μια μεγάλη εταιρεία στον χώρο των ακινήτων (οικονομίες κλίμακας), η οποία θα διαθέτει παράλληλα και σημαντική μετοχική διασπορά-εμπορευσιμότητα στο ταμπλό του ΧΑ.

Όπως για παράδειγμα ήταν η Grivalia, πριν αυτή απορροφηθεί από τη «συγγενική» Eurobank.

 

ΜLS: Αν καταλάβαμε καλά από τα πρόστιμα και την αιτιολόγησή τους, το απίστευτο «γύρισμα» της εικόνας της εταιρείας μεταξύ των ισολογισμών 2018-2019 δεν θεωρείται καθόλου «αθώο» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κι από πολλούς άλλους στην αγορά άλλωστε. Ως εδώ καλά. 

Εμείς δεν θα μείνουμε στο μάλλον αστείο (για τα δεδομένα της υπόθεσης) ύψος των χθεσινών προστίμων. Θα πάμε στην ουσία. Για πόσο καιρό ακόμη θα παρακολουθούμε εισηγμένες εταιρείες να ΜΗΝ είναι (υποτίθεται) σε θέση να βγάλουν αποτελέσματα επί μήνες ή και… χρόνια, χωρίς στο μεταξύ να ανοίγει μύτη;

Και όχι, η αναστολή διαπραγμάτευσης δεν είναι λύση. Διότι τιμωρεί κυρίως τους επενδυτές, αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να πουλήσουν έστω «όσο όσο», έως ότου ξεκαθαριστεί το θέμα, το οποίο όμως στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει ότι… «θα τις κάνουν κορνίζα», που λέγαμε παλαιότεροι.

Παρότι έχει προηγηθεί το μέγα σκάνδαλο της Folli Follie, η υπόθεση MLS δείχνει ένα πράγμα: Ότι η αγορά μας έχει ακόμη πολλά να μάθει -και σε θεσμικό/νομικό επίπεδο- από το εξωτερικό!

Κι ως τότε, είτε αρέσει αυτό στους αρμοδίους είτε όχι, οι ξένοι επενδυτές (και όχι μόνον αυτοί βεβαίως) θα παρακολουθούν τα τεκταινόμενα ανθυπομειδιώντας με συγκατάβαση για τους ιθαγενείς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v