Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Μονοψήφιος δείκτης NPEs εντός 6-9 μηνών

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει εφεξής η Πειραιώς. Τι είπε ο Χρήστος Μεγάλου για τα NPEs και το focus στο asset management. Νέες τιτλοποιήσεις 2,1 δισ. ευρώ και μείωση επιπλέον κατά 1,2 δισ ευρώ με οργανικές κινήσεις και πωλήσεις. Τα πεπραγμένα μας θα θα αναγνωριστούν από την επενδυτική κοινότητα», τονίζει.

Πειραιώς: Μονοψήφιος δείκτης NPEs εντός 6-9 μηνών

Την υλοποίηση του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 3% νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη, ίσως και στο τέλος του 2021, το αργότερο στις αρχές του 2022 έθεσε ως στόχο στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου 6μηνου η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς. Αλλωστε ήδη υλοποίησε το 80% του σχεδίου Sunrise.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους η τράπεζας θα προχωρήσει σε περαιτέρω – πλην του Phoenix, Vega, Sunrise 1 και Sunrise 2 – κινήσεις μείωσης των NPEs όπως: το πακέτο Sunrise 3 που αφορά 1 δισ. ευρώ δάνεια, η περίμετρος των οποίων θα οριοθετηθεί άμεσα, τιτλοποίηση 1,1 δισ. ευρώ που αφορά ανοίγματα σε leasing και shipping, ενώ στην μείωση των NPEs κατά 1,2 δισ. ευρώ θα συμβάλλουν οργανικές κινήσεις και πωλήσεις.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το πακέτο Sunrise 2 που αφορά την τιτλοποίηση 2,6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και ήδη έχει λάβει ratting, ενώ έχει αιτηθεί ένταξη στον Ηρακλή.

«Σε δύο το πολύ τρία τρίμηνα θα καθαρίσει ο ισολογισμός και η τράπεζα θα έχει μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Τις επόμενες ημέρες οι μέτοχοι θα λάβουν το 65% των mezzanine τίτλων από τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι κινήσεις σε πολλαπλά μέτωπα που έγιναν στην τράπεζα το προηγούμενο εξάμηνο θα αναγνωριστούν από την επενδυτική κοινότητα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.

Οι επόμενοι στόχοι

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας το διοικητικό team θα εστιάσει εφεξής σε τρεις στρατηγικούς στόχους. «Θα εστιάσουμε στην πιστωτική επέκταση με νέες χορηγήσεις και ήδη ο στόχος μας για 5,6 δισ. ευρώ χορηγήσεις το 2021 είναι εφικτός με βάση τις επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου. Επίσης, θα εστιάσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και στην αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει η τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό της». Ο CEO της τράπεζας υπογράμμισε ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια στο τομέα του asset management ανήλθαν τον Ιούνιο στα 3 δισ. ευρώ και ο εν λόγω τομέας αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα για την τράπεζα τόσο ως προς την προσέγγιση του πελάτη όσο και ως προς τα νέα προϊόντα που θα διατεθούν».

Το Ταμείο Ανάκαμψης

«Έχουμε έναν καλό διάλογο με τους επιχειρηματίες πελάτες μας τόσο στο μέτωπο των μεγάλων όσο και στο μέτωπο των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων όσον αφορά την χρηματοδότησή τους από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Εχουμε δει αρκετά καλά επενδυτικά σχέδια. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για το συγκεκριμένο θέμα», τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα στο ζήτημα αυτό και ήδη η χώρα θα λάβει τα πρώτα 4 δις ευρώ». Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Χρήστος Μεγάλου ανέφερε ότι το δεύτερο 6μηνο του 2021 θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v