Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάζι στη μείωση των κόκκινων δανείων από την Alpha Bank

Συναλλαγές ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τον δείκτη NPEs στο 13% αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 18%. Αισιοδοξία για ανάπτυξη της οικονομίας άνω του 5%.

Γκάζι στη μείωση των κόκκινων δανείων από την Alpha Bank

Την αισιοδοξία της ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με πάνω από 5% το 2021 εξέφρασε η διοίκηση της Alpha Bank ενημερώνοντας τους οικονομικούς αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου. Επικαλέστηκε την καλύτερη εικόνα στον τουρισμό εκτιμώντας ότι (αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή λόγω πανδημίας) τα έσοδα μπορούν να φτάσουν το 60% αυτών του 2019. Θετικά είναι τα σινιάλα από το οικονομικό κλίμα, το εμπόριο αλλά και τη βιομηχανία.

Στην καλή πορεία της οικονομίας αναμένεται να συνεισφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η χώρα έλαβε ήδη την προκαταβολή. Επ’ αυτού σημείωσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις των τραπεζών με την κυβέρνηση αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του Ταμείου.

Η αύξηση κεφαλαίου μας κάνει έναν από τους βασικούς παίκτες σε αυτή τη διαδικασία, εκτίμησε ο Βασίλης Ψάλτης.

Η τράπεζα έχει εστιάσει τη μείωση των κόκκινων δανείων. Με τις κινήσεις που σχεδιάζονται στόχος είναι να γίνουν συναλλαγές 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγώντας σε δείκτη NPEs στο 13% αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 18%. Σε αυτό θα συμβάλουν τα project Cosmos, Orbit και Sky. Πρακτικά η τράπεζα στα τέλη του έτους αναμένεται να έχει κόκκινα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ έναντι 20,9 δισ. ευρώ στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Η διοίκηση στάθηκε και στην συνεργασία με τη Nexi για τα POS από την οποία δημιουργείται αξία 570 εκατ. ευρώ αλλά και στο project Skyline για την δημιουργία μιας πλατφόρμας επενδύσεων στο real estate. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022.

Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι θα πιαστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ότι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις. Το πρώτο εξάμηνο έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις 2,3 δισ. ευρώ ενώ προσέλκυσε νέες καταθέσεις 1,4 δισ. ευρώ. Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα το 2ο τρίμηνο ήταν 371 εκατ. ευρώ, έναντι 375 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο.

Οι εξυγιάνσεις δανείων ήταν περισσότερες από τα δάνεια που κοκκίνησαν, επεσήμανε η διοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v