Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περίσσευμα κεφαλαίων στην Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου

Χωρίς αύξηση κεφαλαίου και με λιγότερα δανειακά κεφάλαια από αυτά που αρχικά υπολογίζονταν υλοποιείται η επένδυση στην Αιτωλοακαρνανία. Το ισχυρό 1ο εξάμηνο, οι προοπτικές για το δεύτερο μισό του 2021 και η συνεργασία με την ΕΑΣ Μεσολογγίου.

Περίσσευμα κεφαλαίων στην Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου

Χωρίς την προσφυγή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πιθανότατα χωρίς τη χρήση μεγάλου τμήματος του σχετικού δανεισμού που θα αντληθεί, αναμένεται να ολοκληρώσει την επένδυση στη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας ανέφερε ότι -όπως όλα δείχνουν- σημαντικό τμήμα των 4,85 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν μέσω δύο ομολογιακών δανείων (την έκδοση των οποίων ενέκρινε η χθεσινή Γ.Σ.) δεν θα χρησιμοποιηθεί λόγω και της πορείας της εταιρείας κατά την τελευταία διετία.

«Το θετικό είναι ότι το επιτόκιο των χρημάτων που θα αντληθούν είναι χαμηλό και πως οι όροι της σύμβασης δίνουν στην εταιρεία το δικαίωμα της πρόωρης αποπληρωμής τους, για λόγους ευελιξίας και εξοικονόμησης κόστους», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης (στόχος, αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας, μείωση κόστους παραγωγής, βελτίωση προϊοντικού μίγματος) αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022, θέτοντας τις βάσεις για βελτιωμένο ύψος πωλήσεων στο μέλλον.

Το γεγονός ότι η εταιρεία δεν θα κάνει χρήση όλων των δανειακών κεφαλαίων οφείλεται -μεταξύ άλλων- τόσο στο περυσινό κερδοφόρο αποτέλεσμα, όσο και στην πολύ καλή φετινή χρονιά που διαγράφεται για την εισηγμένη:

«Η έλευση της πανδημίας καθυστέρησε το project για περίπου ένα έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου καταφέραμε να σημειώσουμε ικανοποιητική πορεία και να βελτιώσουμε την οικονομική μας θέση. Ελπίζουμε ότι η αύξηση της παραγωγικής μας δυναμικότητας από το 2022 θα μας βρει σε μια αρκετά καλή συγκυρία για τον κλάδο», σημειώνεται.

Ειδικότερα, το πρώτο φετινό εξάμηνο, έκλεισε με οικονομικές επιδόσεις πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές, τόσο σε όγκο όσο κυρίως σε αξία, λόγω της ανόδου που σημείωσαν οι τιμές του νήματος στις διεθνείς αγορές (διεύρυνση περιθωρίου κέρδους, με δεδομένο ότι μεγάλο τμήμα των αγορών βάμβακος έγινε σε χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες).

Ως αποτέλεσμα, η κερδοφορία της μητρικής εταιρείας αναμένεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα τόσο σε σχέση με το πρώτο μισό του 2020 όσο και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αυτό σε συνδυασμό με την καλή πορεία του θυγατρικού εκκοκκιστηρίου βάμβακος και με την ομαλή πορεία των φωτοβολταϊκών πάρκων του Ομίλου, αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα ικανοποιητικό σετ οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η πορεία του β’ εξαμήνου

Όπως είχε αναφέρει το Euro2day.gr σε παλαιότερο δημοσίευμά του, «σε ό,τι αφορά την πορεία του δεύτερου εξαμήνου, τα αποτελέσματα της εταιρείας προβλέπεται να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του πρώτου, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή και παρά την ύπαρξη αποθεμάτων χαμηλού κόστους μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.

Βασική αιτία για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί το ότι η μονάδα της Ναυπάκτου θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για χρονικό διάστημα δύο-τριών μηνών, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχεδιαζόμενο επενδυτικό project.

Πονοκέφαλο επίσης για την εταιρεία, τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο και τη βιομηχανία γενικότερα, αποτελεί η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται από τον Αύγουστο στο ενεργειακό κόστος, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό ποσοστό των συνολικών εξόδων στη νηματουργία».

Παρ' όλα αυτά, το κλίμα για τον κλάδο της νηματουργίας παραμένει θετικό (με την επιφύλαξη μιας ανεπιθύμητης εξέλιξης στο υγειονομικό μέτωπο), με τις τιμές των νημάτων να είναι ικανοποιητικές και με το πολύ αυξημένο μεταφορικό κόστος να ευνοεί τις εξαγωγές των ελληνικών ομίλων στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς τα προϊόντα από την Ασία επιβαρύνονται σημαντικά.

Συνεργασία με ΕΑΣ Μεσολογγίου

Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου είχε ανακοινώσει τη συμφωνία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου, έτσι ώστε η εισηγμένη να αποκτήσει το 60% εταιρείας που θα διαχειρίζεται την εκκοκκιστική μονάδα που διαθέτει η Ένωση στο Μεσολόγγι.

Η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας καθυστερεί για λόγους που αφορούν την ΕΑΣ και μέχρις ότου να διευθετηθούν οι υπάρχουσες εκκρεμότητες, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου με την ΕΑΣ Μεσολογγίου προχώρησαν σε σύμβαση παροχής υπηρεσιών, μέσω της οποίας η εταιρεία θα αγοράζει το σύσπορο βαμβάκι, το οποίο στη συνέχεια θα εκκοκκίζεται στη μονάδα του Συνεταιρισμού.

Η ολοκλήρωση της συνεργασίας θα συμβάλει στην αύξηση της βαμβακοκαλλιέργειας στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και στην ταχύτερη πληρωμή των αγροτών της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v