Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαζύγιο ΔΕΠΑ Εμπορίας με την τουρκική Botas στο φυσικό αέριο

Το κενό της Botas προβλέπεται να καλυφθεί με εισαγωγές μεγαλύτερων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, ποντάροντας σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Με ιστορία αντιπαραθέσεων στη διεθνή διαιτησία για την τιμολόγηση οι δύο εταιρείες.

Διαζύγιο ΔΕΠΑ Εμπορίας με την τουρκική Botas στο φυσικό αέριο

Ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια συνεργασίας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας γυρίζει την πλάτη στην τουρκική Botas, που αποτελεί έναν από τους προμηθευτές φυσικού αερίου της ελληνικής εταιρείας. Η σύμβαση των δύο μερών λήγει τον Ιανουάριο του 2022, ωστόσο, η ΔΕΠΑ δεν προτίθεται να την ανανεώσει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασης δεν υφίστανται καν συζητήσεις για το θέμα αυτό μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η ελληνική εταιρεία επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τη διαχείριση των πηγών τροφοδοσίας της, ώστε να διαθέτει ανταγωνιστικό και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προμηθειών. Προς αυτή την κατεύθυνση, το κενό της Botas προβλέπεται να καλυφθεί με εισαγωγές μεγαλύτερων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη spot αγορά, ποντάροντας σε πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με το αέριο αγωγών.

Σήμερα, η ΔΕΠΑ έχει δύο μακροχρόνια συμβόλαια για προμήθεια φυσικού αερίου από αγωγούς και ένα για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η σύμβαση με τη ρωσική Gazprom Export έχει διάρκεια ως το 2026, ενώ από τα τέλη του 2020 ξεκίνησαν και οι παραδόσεις, μέσω του TAP, από την Azerbaijan Gas Supply, με συμβόλαιο που λήγει το 2044.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ προμηθεύεται LNG από την αλγερινή κρατική εταιρεία Sonatrach. Το συμβόλαιο με την τελευταία λήγει στα τέλη του 2021 και θα ανανεωθεί για έναν ακόμη χρόνο.

Η μακροχρόνια σύμβαση με την Botas είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2003, τέθηκε επίσημα σε ισχύ το 2007 και λήγει την 1η Ιανουαρίου 2022. Το διαζύγιο ΔΕΠΑ-Botas δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κεραυνός εν αιθρία. Κι αυτό γιατί οι σχέσεις των δύο εταίρων δεν ήταν πάντα ανέφελες. Με πιο χαρακτηριστική την αντιπαράθεσή τους για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, που οδήγησε σε διεθνή διαιτησία.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2017 η τότε ΔΕΠΑ Α.Ε. προσέφυγε κατά της Botas, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαφορά απόψεων για την αναπροσαρμογή της συμβατικής τιμής του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2020 απόφαση με την οποία δικαιώθηκε η ΔΕΠΑ, επιβάλλοντας την αναδρομική μείωση της συμβατικής τιμής από τις 15 Ιουνίου 2011 και επιδικάζοντας υπέρ της ελληνικής εταιρείας τη διαφορά από την εφαρμογή της νέας τιμής σε όλα τα τιμολόγια από την ίδια ημερομηνία και στο εξής.

Η Botas συμμορφώθηκε με την απόφαση αυτή. Από τον Ιανουάριο του 2020 εφαρμόζει τη νέα χαμηλότερη τιμή προμήθειας στις μηνιαίες τιμολογήσεις προς τη ΔΕΠΑ, ενώ κατέβαλε την επιδικασθείσα διαφορά στις 5 Μαρτίου 2020. Ωστόσο, ένα μήνα μετά, άσκησε ενώπιον του αρμόδιου Εφετείου της Στοκχόλμης αγωγή ακύρωσης της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Η αγωγή αυτή θα έρθει στο ακροατήριο τον Ιανουάριο του 2022. Είναι προφανές ότι η εξέλιξη της υπόθεσης ήταν ένας ακόμη ισχυρός λόγος να διακόψει η ΔΕΠΑ Εμπορίας τη συνεργασία της με την Botas.

Πωλήσεις και μέρισμα

Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2020 ανήλθε σε 396,5 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 47,8%, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και του μειωμένου όγκου πωλήσεων. Ειδικότερα, ο όγκος των πωλήσεών της πέρυσι διαμορφώθηκε σε 25,5 TWh (88% αέριο αγωγού και 12% ΥΦΑ), μειωμένος κατά 6,7%, λόγω της σημαντικής αύξησης των εισαγωγών ευκαιριακού ΥΦΑ από αυτοτροφοδοτούμενους καταναλωτές/προμηθευτές, που αξιοποίησαν τις χαμηλές τιμές του διεθνώς.

Κάθετα μειωμένος ήταν και ο όγκος των δημοπρασιών φυσικού αερίου της εταιρείας. Ανήλθε σε 0,3 TWh, έναντι 5,2 TWh του 2019 (-94%). Η ΔΕΠΑ, από φέτος, δεν έχει πλέον την υποχρέωση να διαθέτει ποσότητες φυσικού αερίου μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ύστερα από σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για το τρέχον έτος, η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας προσβλέπει σε αύξηση κατά 10% του όγκου των πωλήσεών της, που αποδίδεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του χαρτοφυλακίου προμηθειών της. Εκτιμά, ακόμη, ότι αύξηση της τάξης του 10% θα παρουσιάσει το σύνολο της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, λόγω της σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αυξημένη χρήση του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας (65% ΤΑΙΠΕΔ και 35% ΕΛ.ΠΕ), στην οποία θα έλθει ως πρόταση η διανομή μερίσματος 33,38 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη μετά φόρων του 2020, που ανήλθαν σε 6.641.952,40 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v