Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασπίς Πρόνοια: Παράθυρο για νέα χρηματική διανομή στους δικαιούχους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα δόση από το Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής, μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Τα προς πώληση ακίνητα της Ασπίς Πρόνοια και ο μεγάλος αριθμός δικαιούχων που δεν ζητάει τα χρήματά του.

Ασπίς Πρόνοια: Παράθυρο για νέα χρηματική διανομή στους δικαιούχους

Την ώρα που έως το τέλος του τρέχοντος μήνα είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί η καταβολή 20 εκατ. ευρώ από το Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής προς τους δικαιούχους της Ασπίς Πρόνοια, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μιας επιπλέον καταβολής από την ίδια πηγή κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Η αρχή των ευχάριστων εξελίξεων έγινε το καλοκαίρι του 2020, όταν το Υπουργείο Οικονομικών ψήφισε τη δυνατότητα παράλληλης αποζημίωσης των δικαιούχων της Ασπίς Πρόνοια από το Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της ασφαλιστικής εταιρείας (αναμένεται να διαρκέσει αρκετά ακόμη χρόνια). Έτσι, αποφασίστηκε η διανομή ποσού 20 εκατ. ευρώ (αντιστοιχεί περίπου στο 6,7% των συνολικών απαιτήσεων των δικαιούχων) έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αυτών των 20 εκατ. ευρώ δεν θα δοθεί τελικά, επειδή δεν θα προσέλθουν οι δικαιούχοι. Ορισμένοι ανεβάζουν το ποσοστό αυτό ακόμη και κοντά στο 40%.

«Κάποιοι δεν μπαίνουν στη διαδικασία, επειδή ίσως τα ποσά που τους αναλογούν είναι μικρά. Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, οι δικαιούχοι έχουν αλλάξει, διότι εν τω μεταξύ τα παιδιά τους έχουν ενηλικιωθεί. Δεν λείπουν φυσικά και τα περιστατικά θανόντων, όπου οι κληρονόμοι τους είτε δεν έχουν ενημερωθεί είτε δεν έχουν κινήσει τις σχετικές διαδικασίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ποια όμως είναι η «επόμενη μέρα» για τους δικαιούχους του πάλαι ποτέ μεγάλου ασφαλιστικού ομίλου, ο οποίος έχει βάλει λουκέτο από τον Σεπτέμβριο του 2009 και από τότε οι πελάτες του (και συχνά πλέον οι… κληρονόμοι τους) περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος;

Το μόνο βέβαιο είναι πως αν η υπόθεση αφεθεί στο πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της Ασπίς Πρόνοια, τότε θα απαιτηθούν αρκετά ακόμη χρόνια, χωρίς οι δικαιούχοι να εισπράξουν κάποιο αξιοσημείωτο ποσοστό των απαιτήσεών τους. Βέβαια, έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί κάποιων ακινήτων της Ασπίς από τον Εκκαθαριστή (βλέπε διαγωνισμός για τρία ακίνητα τον προσεχή Οκτώβριο), πλην όμως όλα αυτά δεν είναι αρκετά για τη διανομή σημαντικών ποσών στο ορατό μέλλον.

Αυτό που επιδιώκεται τώρα είναι η νέα παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρξει μια δεύτερη καταβολή χρημάτων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής, μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
«Τώρα που έχει στηθεί ο μηχανισμός και έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία, το εγχείρημα θα μπορούσε να τρέξει πολύ πιο γρήγορα», αναφέρουν κύκλοι του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια, στους οποίους μάλιστα φαίνεται πως έχουν δοθεί υποσχέσεις για επικείμενη νέα καταβολή από το Εγγυητικό Κεφάλαιο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v