Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδίπλωση από efood για τους 115 διανομείς

Δικαίωμα στους 115 εργαζόμενους να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους δίνει η εταιρεία, μετά τον σάλο που προκλήθηκε. Πώς τοποθετείται η ManpowerGroup για τον ρόλο της στην υπόθεση. Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα.

Αναδίπλωση από efood για τους 115 διανομείς

Δυνατότητα να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους με τους ίδιους όρους έχουν οι 115 εργαζόμενοι της efood που βρέθηκαν στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, μετά το «ατυχές μήνυμα» της εταιρείας που τους έδινε δυνατότητα διατήρησης της συνεργασίας τους (ορισμένου χρόνου, με λήξη τέλη Σεπτεμβρίου), μόνον εφόσον γίνονταν freelancers, μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασής τους.

Την εξέλιξη, που έκαναν γνωστή συνδικαλιστικοί φορείς, επιβεβαιώνουν πηγές στην εταιρεία, η οποία φέρεται έτοιμη να δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα σχετικά με το μερίδιο των συμβάσεων αορίστου χρόνου στο ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς και αυτό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και freelancing. Σχεδιάζει να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των ημερών.

Σε σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr, πηγές στην εταιρεία σημειώνουν ότι οι περισσότερες συνεργασίες στο υφιστάμενο δυναμικό της efood είναι συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες αιτήσεις για συνεργασία από freelancers.

Eν τω μεταξύ η ManpowerGroup, εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού που συνεργάζεται με την efood στον τομέα της πρόσληψης προσωπικού, με ανακοίνωσή της επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για τις τρίμηνες συμβάσεις στην efood. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στοχοποίησαν και τη Manpower, τονίζοντας στην προαναγγελία των κινητοποιήσεών τους ότι η efood εργαλειοποίησε τις τρίμηνες συμβάσεις που είχαν συναφθεί με τη Manpower.

Η ManpowerGroup συνεργάζεται με πολλές κορυφαίες εταιρείες της Ελλάδας, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένες λύσεις ανθρωπίνου δυναμικού σε τομείς όπως Πληροφορική, Εξυπηρέτηση Πελατών, Μηχανική, Οικονομικά & Λογιστική, Βιομηχανία, Διοικητική Μέριμνα. Σχετικά με δημοσιεύματα και δηλώσεις που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας και εμπλέκουν την εταιρεία στην υπόθεση των εργασιακών αλλαγών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ταχυδιανομών, η ManpowerGroup Ελλάδας διευκρινίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας, η ManpowerGroup παρέχει τις υπηρεσίες της εφαρμόζοντας πλήρως τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ). Σκοπός της συνεργασίας είναι η κάλυψη προσωρινών αναγκών του συνεργάτη της, μόνο για ορισμένο χρόνο. Ο χρόνος προσωρινής απασχόλησης, όπως συμβαίνει με όλους μας τους συνεργάτες, δεν μπορεί να ξεπερνά τους 36 μήνες, σύμφωνα με τη νομοθεσία η οποία τηρείται απαρέγκλιτα.

Επί του θέματος αυτού η ManpowerGroup ξεκαθαρίζει ότι σε όλες τις τριμερείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου που συνάπτει με τους συνεργάτες της ισχύουν τα εξής:

Α. Το διευθυντικό δικαίωμα στο "προσωρινά απασχολούμενο προσωπικό", δηλαδή ο ορισμός του τόπου, του χρόνου και του τρόπου παροχής της εργασίας (π.χ. διάρκεια σύμβασης), ασκείται μόνο από τον έμμεσο εργοδότη και όχι από τη ManpowerGroup.

Β. Η ManpowerGroup ως άμεσος εργοδότης περιορίζεται στην εκτέλεση των διοικητικών εργοδοτικών υποχρεώσεων προς τους δημόσιους φορείς, έμμεσο εργοδότη και εργαζόμενο (όπως για παράδειγμα οι αναγγελίες στην Εργάνη, σύνταξη συμβάσεων, έκδοση μισθοδοσίας, απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, απόδοση ΦΜΥ, κ.α.).

Γ. Ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του στον έμμεσο εργοδότη σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης εργασίας του, όπως προβλέπεται από το Π/Δ 156/94.

Δ. Η ManpowerGroup ακολουθεί όλες τις νόμιμες οδηγίες του πελάτη της και εγγυάται όλες τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία».

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα για την υπόθεση 

«Έχω προκαλέσει προσωπικά όσους κάνουν κριτική να φέρουν μία διάταξη, μία παράγραφο, μία λέξη από το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, η οποία να οδηγεί προς τα πίσω σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων στα delivery και τα courier συγκριτικά με τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι τότε. Δεν έχει έρθει κανείς. Απλώς γίνονται διάφορες πολιτικές θεατρικές παραστάσεις. Προσπαθούν να συνδέσουν για λόγους ψηφοθηρικούς ορισμένοι μια αθέμιτη πρακτική μιας εταιρείας με τις προβλέψεις του νόμου, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα πράγματα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του, προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση και το νόμο, βγάζει λάδι την εταιρεία για τις αθέμιτες πρακτικές που ακολούθησε.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για την κυβέρνηση και τον Κ. Χατζηδάκη, απάντησε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου

Οπως δήλωσε, «ο νόμος Χατζηδάκη με το άρθρο 69 θεσπίζει τεκμήριο προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν πλατφόρμες ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτές δεν είναι εξαρτημένης εργασίας. Δηλαδή θεσπίζει τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματά τους.

Μέχρι να ψηφιστεί ο αντεργατικός νόμος 4808/21 ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, όπως εξάλλου δηλώνει και η σχετική απάντηση του ΕΦΚΑ (28/7/20) σε ερώτημα της Online Delivery (efood.gr) και στη συνέχεια η εγκύκλιος Βρούτση (4/11/20)», καταλήγει η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v