Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε μέτρα για απαλλαγή από οφειλές σε Δημόσιο-τράπεζες

Είναι πλέον εφικτή η απαλλαγή από οφειλές που βαρύνουν την αγορά, είπε ο Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης. Περαιτέρω στήριξης των μικρομεσαίων, ζήτησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας.

Πέντε μέτρα για απαλλαγή από οφειλές σε Δημόσιο-τράπεζες


Αναλυτική και πλήρη ενημέρωση σχετικώς με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών έκανε προς τα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών κ. Φώτης Κουρμούσης, μαζί με συνεργάτες του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ως webinar με τη συμμετοχή δεκάδων βιοτεχνών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών.
Κατά την εισαγωγική ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των βιοτεχνιών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων συνολικά για κάθε νέα εξέλιξη όσον αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών, σε έως και 240 δόσεις προς το Δημόσιο και σε 420 δόσεις προς τις Τράπεζες.

Επισήμανε τη σφοδρή οικονομική πίεση που ασκείται στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τις ειδικές συνθήκες που έχουν προκαλέσει τόσο η υγειονομική κρίση από τον κορωνοϊό, όσο και οι αυξήσεις στα καύσιμα και σημείωσε τη σκληρή δουλειά που γίνεται στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν ανάγκη στήριξης και κατεύθυνσης ώστε να εξυπηρετηθούν ρυθμίσεις αλλά και να εξυγιανθούν επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στο νέο πλαίσιο υπαγωγής σε ρύθμιση, τονίστηκε από πλευράς ΒΕΠ ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης επέφερε καινοτόμες παρεμβάσεις υπέρ της επιχειρηματικότητας αφού αντιμετωπίζει με τα σημερινά δεδομένα ζητήματα όπως ο εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού Δικαίου, η απλούστευση των διαδικασιών και η κατάργηση της γραφειοκρατίας, δόθηκε εχέγγυα ώστε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις να έχουν την αποκαλούμενη «δεύτερη ευκαιρία».

Με την ενημέρωση που έκανε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών κ. Φώτης Κουρμούσης ανέλυσε τα κύρια χαρακτηριστικά και τις στρατηγικές κατευθύνσεις που έχει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση.

Ο κ. Κουρμούσης κατενόησε την κριτική που ασκείται από μερίδα επιχειρηματιών αλλά υποστήριξε ότι με αυτήν την ρύθμιση γίνεται εφικτή η προοπτική εξυπηρέτησης και αποπληρωμής του χρέους. Με τη συνδρομή των συνεργατών του μάλιστα υπογράμμισε τα πέντε σημεία που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες ώστε να απαλλαγούν από οφειλές και βάρη ετών.

Συγκεκριμένα:

  1. Για χρέη προς το Δημόσιο προβλέπονται ως και 240 δόσεις με εξόφληση ως 20 χρόνια
  2. Για χρέη προς Τράπεζες προβλέπεται εξόφληση ως και σε 35 χρόνια με ανώτατο όριο δόσεων τις 420
  3. Οι αιτήσεις αξιολογούνται στην ειδική πλατφόρμα μέσω αυτόματου αλγόριθμου
  4. Με τη ρύθμιση σταματούν όλα τα μέτρα των πιστωτών εναντίον του οφειλέτη (κατασχετήρια και πλειστηριασμοί)
  5. Αν κάποιος δεν ρυθμίσει τα χρέη ή δεν πληρώσει για δόση ρύθμισης υπάρχει η διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας. Επισημάνθηκε ωστόσο πως μέσω πτώχευσης διαγράφονται όλα τα χρέη, αλλά παράλληλα γίνεται απώλεια περιουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v