Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Delivery Hero (efood) εξαγοράζει Kiosky's και θυγατρικές του ομίλου Μούχαλη

Ο γερμανικός όμιλος που ελέγχει στην Ελλάδα την efood γνωστοποίησε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι επιδιώκει την εξαγορά των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Μούχαλη. Μεταξύ αυτών και η αλυσίδα καταστημάτων Kiosky's.

H Delivery Hero (efood) εξαγοράζει Kioskys και θυγατρικές του ομίλου Μούχαλη

Η Delivery Hero, μητρική της εταιρείας που αναπτύσσει στην Ελλάδα το efood, επιδιώκει εξαγορά των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Μούχαλη, Άλφα Διανομές Ζαχαρώδη Ποτά Ψιλικά ΑΕ και Ινκάτ ΑΕ. Πρόκειται για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις διανομές και το δίκτυο καταστημάτων kiosky’s αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον της γερμανικής πολυεθνικής έχει επίσημο χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει σε σχετική γνωστοποίηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Eπίσης η Delivery Hero επιβεβαιώνει πως προχώρησε σε σύναψη συνεργασίας με τον Όμιλο Μούχαλη για την κυριότητα των θυγατρικών εταιρειών ALPHA διανομές και INKAΤ στις 02 Σεπτεμβρίου του 2021. Συγκεκριμένα, οι επιχειρησιακές διαδικασίες και το στελεχιακό δυναμικό τους θα ενσωματωθούν στο efood για να ενισχύσουν τη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας στον κλάδο του quick commerce και τη δυναμική επέκταση της υπηρεσίας διανομής ειδών super market.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Μούχαλη κατέχει ηγετική θέση στην αγορά καπνοβιομηχανικών προϊόντων και τη μικρή λιανική ενώ τα τελευταία χρόνια έχει διεισδύσει σε νέα κανάλια, επενδύοντας μεταξύ άλλων και στο e-commerce. Υπενθυμίζεται ότι διαθέτει επιπλέον τη θυγατρική Delivery.Gr, την Ε Table και την Carrotz Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με τις δύο πρώτες να αναπτύσσουν τις ομώνυμες πλατφόρμες και την τελευταία που δραστηριοποιείται στην αγορά κουπονιών.

Για την ιστορία, τον Ιούλιο του 2019, η εταιρεία Μούχαλης Α.Ε. εξαγόρασε το 60,80% της εταιρείας Delivery.gr ΙΚΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ηλεκτρονικής παραγγελίας σε σημεία εστίασης και τον Δεκέμβριο του 2019 προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποκτώντας το 75% της Delivery.gr IKE. Επίσης την ίδια χρονιά εξαγόρασε το 100% της e-table, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κρατήσεων εστιατορίων.

Ο μεγάλος παίκτης γίνεται μεγαλύτερος

Πηγές στις δύο πλευρές διευκρινίζουν ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον η συμφωνία αφορά αποκλειστικά τις παραπάνω δύο θυγατρικές, δηλαδή τη δραστηριότητα διανομών και τα kiosky’s. Πρακτικά έχει να κάνει με το δίκτυο, που είναι και το “φιλέτο”. Η efood αποκτά πρόσβαση σε πανελλαδικό δίκτυο άνω των 500 σημείων πώλησης, με περίπτερα, hubs και το δίκτυο λιανικής kiosky’s. Αν και η efood διατηρούσε συνεργασία με τον όμιλο Μούχαλη στην προμήθεια προϊόντων, κυρίως περιπτέρων και mini market στην περιοχή της Αττικής, πλέον αποκτά τον πλήρη έλεγχο της δραστηριότητας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η efood διατηρεί ήδη στρατηγική συνεργασία με την Σκλαβενίτης, ενώ διευρύνει σταθερά την παρουσία της στο οργανωμένο λιανεμπόριο και τη μικρή λιανική εισερχόμενη και σε άλλους τομείς όπως το φαρμακείο.

Εν κατακλείδι, αλλάζει ο χάρτης της αγοράς. Επομένως είναι κρίσιμη η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που καλείται να κρίνει ως προς τις επιπτώσεις του στον υγιή ανταγωνισμό ένα deal που ισχυροποιεί περαιτέρω τον μεγάλο παίκτη του delivery, την Delivery Hero και κατ’ επέκταση την e-food.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v