Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς τα φωτοβολταϊκά πάρκα ενισχύουν τη Mevaco

Με αιχμή την κατασκευή μεταλλικών βάσεων, η Mevaco αναμένεται φέτος να υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών. Παράλληλα διεκδικεί σειρά νέων συμβάσεων στον συγκεκριμένο τομέα ΑΠΕ. Στους πελάτες μεταφέρεται το αυξημένο κόστος πρώτων υλών.

Πώς τα φωτοβολταϊκά πάρκα ενισχύουν τη Mevaco

Με κινητήριο μοχλό την κατασκευή μεταλλικών βάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα, η Mevaco έχει αυξήσει φέτος δραστικά τον κύκλο εργασιών της, προσδοκώντας παράλληλα σημαντικά οφέλη από το συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας και στο μέλλον.

Ειδικότερα, η εισηγμένη εταιρεία ανέβασε στο πρώτο εξάμηνο τον κύκλο εργασιών της από τα 4,9 στα 9,9 εκατ. ευρώ (επιστρέφοντας σε κερδοφόρο καθαρό αποτέλεσμα ύψους 631 χιλ. ευρώ) με αιχμή του δόρατος μεγάλο φωτοβολταϊκό project (204 Mw, τελικός αποδέκτης τα Ελληνικά Πετρέλαια) που θα εγκατασταθεί στο νομό Κοζάνης. Το συγκεκριμένο έργο συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και αναμένεται να παραδοθεί τον τρέχοντα μήνα.

Πέραν αυτού, η Mevaco ανακοίνωσε πρόσφατα την υπογραφή σύμβασης κατασκευής μεταλλικών μερών φωτοβολταϊκού πάρκου, ύψους 5,8 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπεται να παραδοθεί έως το τέλος της φετινής χρονιάς (άλλη σχετική σύμβαση με την ABO Wind Hellas ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για πάρκο στη Θεσπρωτία θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Μάρτιο του 2022).

Ενδεικτική είναι η αναφορά της εταιρείας στις εξαμηνιαίες λογιστικές της καταστάσεις ότι «βρίσκεται σε τελική φάση διαπραγμάτευσης για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα συνολικής ισχύος άνω των 500 Mw».

Αν κάποιος συνεκτιμήσει και κάποια έργα μικρότερου προϋπολογισμού (π.χ. Μετρό Πειραιά και Θεσσαλονίκης, συνεργασία με Intracom Defense), τότε -σύμφωνα με αναλυτές- ο κύκλος εργασιών της Mevaco θα μπορούσε φέτος να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι διαμορφώθηκε (λόγω πανδημίας) στα 8,9 εκατ. και το 2019 στα 15 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη δραστηριοποιείται στις μεταλλικές κατασκευές φωτοβολταϊκών πάρκων εδώ και πολλά χρόνια, διαθέτοντας πλέον σημαντική τεχνογνωσία και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να έχει υποβάλλει σειρά προσφορών για την ανάληψη παρόμοιων συμβάσεων. Κύκλοι μάλιστα προσκείμενοι στην εταιρεία δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι η ζήτηση για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων θα συνεχίσει να είναι ισχυρή στη χώρα μας και για τα επόμενα χρόνια, με ό,τι αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να σημαίνει για τη Mevaco.

Πέραν αυτών, η εταιρεία περιμένει την αύξηση των επενδύσεων κατά τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να ανεβάσει περαιτέρω τον κύκλο εργασιών της, καθώς τα μεγάλα έργα δεν έχουν ακόμη αρχίσει να «τρέχουν» στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, η Mevaco μεταφέρει μέχρι σήμερα το αυξημένο κόστος του μετάλλου στους πελάτες της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v