Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακατεύει την τράπουλα στα αθλητικά η JD, μετά το deal με Cosmos Sport

Ο νέος παίκτης που εισέρχεται στην εγχώρια αγορά αθλητικών ειδών, ο ανταγωνισμός με την Intersport και τα περιθώρια ανάπτυξης. Οι κινήσεις των βασικών παικτών, η «πιάτσα» της Ερμού και η στροφή στο online.

Ανακατεύει την τράπουλα στα αθλητικά η JD, μετά το deal με Cosmos Sport

Η JD Sports Fashion Plc., ο νέος παίκτης που μπαίνει στην ελληνική αγορά αθλητικών ειδών, μέσω της εξαγοράς της Cosmos Sports, επιβεβαιώνει τη δυναμική του κλάδου, που επέδειξε αντοχές στην κρίση της πανδημίας κι έρχεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ retailers, με τα ισχυρά brands, όπως η Nike και η Adidas, να ελέγχουν το “παιχνίδι”.

Αν και βρέθηκαν αντιμέτωπες με προκλήσεις εν μέσω πανδημίας, λόγω του lockdown και της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα, Nike και Adidas είναι ρυθμιστές της παγκόσμιας αγοράς αθλητικών ειδών και πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις και στην τοπική αγορά, παρά την αναπτυσσόμενη ισχύ άλλων μαρκών όπως η Under Armour, που αναπτύσσει το Fais Group, όπως και την Puma.

Ταυτόχρονα δοκιμάζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών τους μοντέλων σε συνθήκες αβεβαιότητας και αλλαγής των καταναλωτικών τάσεων. Η μεν Nike, στο πλαίσιο της νέας διεθνούς στρατηγικής της και μετά τις εξελίξεις στον όμιλο Folli Follie, που ήταν ο βασικός της συνεργάτης, περιορίζει την παρουσία της σε φυσικά σημεία πώλησης εστιάζοντας σε μικρότερο δίκτυο πελατών και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

Διατηρεί συνεργασίες με τις μεγάλες αλυσίδες, όπως την Intersport, που αναπτύσσει ο όμιλος Fourlis και τα δίκτυα ελληνικών εταιρειών όπως Cosmos Sport και Zakcret, ενώ αναπτύσσει και δικά της καταστήματα, μέσω της ομάδας που έχει στελεχώσει ο Antonio Percassi, ο οποίος έχει πλέον το δικαίωμα franchise για ανάπτυξη του δικτύου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στο δίκτυο λιανικής επενδύει και η Adidas που πήρε πριν από λίγους μήνες θέση στρατηγικής σημασίας στην εμπορική πιάτσα της Ερμού, στο ακίνητο της Ι.Κλουκίνας Ι.Λάππας στον αριθμό 44. Σημειώνεται ότι στο Νο 46 της Ερμού είναι το εμβληματικό flagship store των Intersport και Athlete’s Foot, επένδυση που ενεργοποίησε μετά το πρώτο lockdown του 2020 ο όμιλος Fourlis ενώ στο σημείο έχουν παρουσία όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς αθλητικών ειδών.

Η Cosmos Sport έχει κατάστημα στο Νο 65 και η Zakcret στο Νο 70 ενώ η Nike διατηρεί boutique στο Νο1 της Ερμού. Ταυτόχρονα οι μεγάλες αλυσίδες και τα ισχυρά σήματα αναπτύσσουν παρουσία σε malls και μεγάλες πόλεις ενώ στο ίδιο μοτίβο κινούνται και άλλοι παίκτες, όπως η Decathlon που επεκτάθηκε πρόσφατα στα Δυτικά Προάστια, με κατάστημα στο River West Open.

Η αγορά αθλητικής ένδυσης και αξεσουάρ έλαβε ισχυρή ώθηση από τις νέες τάσεις που αναδείχθηκαν στην πανδημία, με τη στροφή σε casual και αθλητική ένδυση και την μετατόπιση της αγοραστικής ζήτησης στο online κανάλι. Ας σημειωθεί επίσης ότι είχε προηγηθεί πτώση περίπου 30% στην δεκαετή κρίση που προηγήθηκε και η αξία της αγοράς, από τα περίπου 600 εκατ. ευρώ βρέθηκε κοντά στα 400 εκατ. ευρώ προ πανδημίας.

Μεταξύ των εταιρειών που είχαν προβάδισμα στο ψηφιακό κανάλι ήταν η Cosmos Sports, με περισσότερο από το 50% του συνολικού τζίρου της να γίνεται online. Η εταιρεία είχε επεκταθεί στο e-commerce από τότε που είχε 10 καταστήματα. Σήμερα διαθέτει 61 και αποτέλεσε στόχο εξαγοράς από την JD, που απέκτησε το 80%, με ταυτόχρονη αποχώρηση από το μετοχικό της κεφάλαιο του EOS fund, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή της τα τελευταία δύο χρόνια. Σχεδόν διπλασίασε τις πωλήσεις της και τριπλασίασε τη λειτουργική κερδοφορία EBITDA.

Ο τζίρος της εν μέσω πανδημίας, το 2020, αυξήθηκε κατά 10% περίπου στα 52 εκατ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του 2021 σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω σε 66 καταστήματα.

Πρακτικά το deal, πέρα από τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής αλυσίδας στην Ελλάδα και στην Κύπρο αλλά και σε νέες αγορές, δίνει στην βρετανική JD την δυνατότητα προκειμένου να ανοίξει και δικά της καταστήματα στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, σε συμπληρωματική δραστηριότητα του δικτύου της Cosmos Sports. Έτσι θα αναπτύξει ανταγωνισμό με την Intersport, που διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην τοπική αγορά.

Οι δύο αλυσίδες συνυπάρχουν και σε άλλες αγορές ενώ υπάρχει διαφοροποίηση των δύο εταιρειών, με την JD να δραστηριοποιείται περισσότερο στην αθλητική μόδα και την Intersport κυρίως σε performance sportswear, γι’ αυτό και δεν φαίνεται να ανησυχεί η εξέλιξη τον όμιλο Fourlis, που σημειωτέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για την σύναψη συμφωνίας για αντιπροσώπευση νέου retail brand που κατά τις πληροφορίες θα ξεκινήσει κυρίως με online πωλήσεις.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά είναι ελκυστική για νέους παίκτες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο online κανάλι. Υπενθυμίζεται το ντεμπούτο της About You, πλατφόρμας διαδικτυακών αγορών ειδών μόδας του γερμανικού ομίλου Otto, που προσφέρει πρόσβαση σε πάνω από 2.000 μάρκες μεταξύ των οποίων Nike, Adidas, Levi’s, Lascana, Pieces, Benetton κ.α..

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v