Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ποιοι επενδυτές παίρνουν προτεραιότητα στην αύξηση κεφαλαίου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τροχοδρομήσει η διαδικασία για την αύξηση κεφαλαίου. Δεν θα γίνει επιλογή βάσει πλειοδοτικής λογικής. Ποιοι θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα. Πώς σχεδιάζεται να μπλοκαριστούν hedge funds και short traders.

ΔΕΗ: Ποιοι επενδυτές παίρνουν προτεραιότητα στην αύξηση κεφαλαίου

Εντός της επόμενης εβδομάδας τοποθετείται η εκκίνηση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, συνδυαστικά με Δημόσια Προσφορά και Ιδιωτική Τοποθέτηση μέσω Book Building.

Η χθεσινή γνωστοποίηση της συμφωνίας με τη CVC καταδεικνύει, αφενός, το «ταβάνι» του εύρους που θα έχει η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών και αφετέρου, τη φιλοσοφία της ΔEΗ για την προσέλκυση επενδυτών που θα στηρίξουν τα αναπτυξιακά πλάνα της.

Στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Παρασκευή, θα εγκριθεί το Ενημερωτικό Δελτίο και θα οριστεί το εύρος του αριθμού των προς διάθεση μετοχών, καθώς και της τιμής διάθεσής τους. Με δεδομένη τη συμφωνία που ανακοινώθηκε, η τιμή διάθεσης θα είναι έως 9 ευρώ ανά εκδοθησομένη κοινή μετοχή, χωρίς, όμως, να αποκαλύπτεται επί του παρόντος η τιμή βάσης.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει λάβει από την προηγούμενη εβδομάδα το Ενημερωτικό Δελτίο, με την ανταλλαγή παρατηρήσεων και διευκρινίσεων να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Αυτό που απομένει μετά την έγκρισή του από το Δ.Σ. της Παρασκευής είναι κάποιες τελευταίες πινελιές, ώστε να πάρει το τελικό πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ξεκινήσει η ουσιαστική διαδικασία της αύξησης.

Το private equity fund CVC Capital Partners προβλέπεται να είναι ο δεύτερος, μετά το Δημόσιο, μεγαλύτερος μέτοχος της ΔEΗ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει άλλος με αυτό το ποσοστό. Η CVC, μέσω της Selath Holdings S.a.r.l., ως οντότητας ειδικού σκοπού (Special Purpose Entity, SPE), δεσμεύεται να αποκτήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 10% της ΔEΗ, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Η τελική κατανομή των μετοχών και η αποδοχή της Συμφωνίας αυτής θα εγκριθούν από το Δ.Σ. της ΔEΗ μετά το κλείσιμο του Book Building.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η συμφωνία με τη CVC σηματοδοτεί και τη φιλοσοφία της διοίκησης της ΔEΗ για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν θα γίνει επιλογή στη βάση της πλειοδοτικής λογικής, σημειώνουν πηγές. Αντίθετα, στην κατανομή των μετοχών θα ληφθούν υπόψη συμπεριφορές επενδυτών. Θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα «βαριά» ονόματα, με μακροπρόθεσμη επενδυτική οπτική, όχι επιθετικά hedge funds και short traders που τζογάρουν στη μετοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα διαθέσιμα ως τώρα στοιχεία, το ποσό των 750 εκατ. ευρώ για την αύξηση χαρακτηρίζεται πλέον ως «συγκρατημένο». Αν και εκτιμάται ότι θα καλυφθούν λιγότερες από 232.000.000 μετοχές που ανακοινώθηκε ότι θα εκδοθούν ως ανώτατο όριο, ωστόσο, δεν δίνονται στοιχεία ακόμη για το προσδοκώμενο ανώτατο ποσό της αύξησης. Πάντως, ενημερωμένες πηγές διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για πολύ καλή κάλυψη.

Στην αύξηση θα κληθούν να συμμετάσχουν επενδυτές λιανικής και ειδικοί επενδυτές από την Ελλάδα με Δημόσια Προσφορά και διεθνείς επενδυτές από το εξωτερικό μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης. Η τιμή διάθεσης θα ισχύσει για το σύνολο των επενδυτών που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά. Το Δημόσιο (Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ) προανήγγειλε ότι προτίθεται να διατηρήσει τη συμμετοχή του σε επίπεδα καταστατικής μειοψηφίας (34%).

Αθηνά Καλαϊτζόγλου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v