Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικής: «Πυρετός» επαφών για ιδιωτικοποίηση στο παρά πέντε

Οι προσφορές αλά Πόλσον, η αντίδραση του ΤΧΣ και το ..τράτο ως την Παρασκευή. Το τρικ της ανοικτής συνεδρίασης του Δ.Σ και ο πυρετός ζυμώσεων στο τρίγωνο ΤτΕ- ΤΧΣ και των δύο ενδιαφερόμενων (JC Flowers-Bain και Ellington-ΤΜΕΔΕ). Το παρασκήνιο.

Αττικής: «Πυρετός» επαφών για ιδιωτικοποίηση στο παρά πέντε

Θα προκριθεί τώρα ένα σχέδιο επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Αττικής σε δύο φάσεις ή θα κηρυχθεί άγονη η διαγωνιστική διαδικασία θα ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα από τους υφιστάμενους μετόχους (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ) και θα ακολουθήσει, μετά την πάροδο μερικών μηνών, νέα διαγωνιστική διαδικασία;

Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα, που ανάβει… φωτιές στο τρίγωνο Τράπεζα της Ελλάδος- Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των δύο ενδιαφερόμενων σχημάτων (Bain-JC Flowers και Ellington- ΤΜΕΔΕ).

Μέχρι σήμερα το πρωί οι σύμβουλοι είχαν στα χέρια τους μια βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά από το σχήμα ΤΜΕΔΕ- Ellington, η οποία προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση της Αττικής από το ΤΧΣ με συμμετοχή ΤΜΕΔΕ και εν συνεχεία την έκδοση CoCo που θα καλυφθεί από την Ellington. Με αυτόν τον τρόπο ΤΜΕΔΕ και Ellington θα αποκτήσουν σε δεύτερη φάση τον έλεγχο της τράπεζας.

Σήμερα το μεσημέρι – λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας- κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, βελτιωμένη προσφορά και από το σχήμα JC Flowers- Bain, αντίστοιχης λογικής.

Δηλαδή, οι επενδυτές ζητούν το ΤΧΣ να καλύψει το μέρος της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, που αντιστοιχεί στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της και οι ίδιοι να αποκτήσουν τον έλεγχο σε δεύτερη φάση, αφού έχει οριστικοποιηθεί η επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια από την εξασφάλιση της ελάχιστης πιστοληπτικής διαβάθμισης για τις τιτλοποιήσεις, που θα ενταχθούν στον Ηρακλή και η αντιμετώπιση των νέων κόκκινων από την πανδημία ώστε το NPE ratio να διαμορφωθεί κάτω του 1%.

Πρόκειται για προτάσεις αντίστοιχης λογικής με αυτές που είχε καταθέσει το σχήμα Paulson- Bienville Capital σε ΤΧΣ, κυβέρνηση και Πειραιώς για την ανακεφαλαιοποίηση της τελευταίας, οι οποίες δεν τέθηκαν καν σε συζήτηση.

Στην περίπτωση της Αττικής, όμως, η πίεση του SSM για επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας και ο φόβος να χαλάσει το κλίμα με μια διάσωση οδηγεί στην υιοθέτηση από κάποιες πλευρές της παραπάνω ευέλικτης λύσης.

Αντίθετα, το ΤΧΣ, που είναι και ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με 68,2% αντιδρά, θεωρώντας ότι είναι πιο ορθόδοξη λύση να κηρυχθεί άγονη η διαγωνιστική διαδικασία αφού δεν βρέθηκε επενδυτής πρόθυμος να καλύψει χωρίς αιρέσεις μεγάλο μέρος της ΑΜΚ και να ακολουθήσει αύξηση υπέρ των παλαιών μετόχων. Αφού ανακεφαλαιοποιηθεί η Αττικής θα τρέξει σε βάθος μερικών μηνών νέα διαγνωνιστική διαδικασία.

Προκειμένου να εξεταστούν οι βελτιωμένες προσφορές βρέθηκε το τρικ της ανοικτής ως την Παρασκευή συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικής.

H ανακοίνωση της Attica Bank 

Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας στις 03.11.2021 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και ανάλυση από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, «AXIA Ventures Group Ltd» και «EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.» σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο γραφείο Ποταμίτης – Βεκρής των δεσμευτικών προσφορών των ιδιωτών επενδυτών που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχιστούν δια των συμβούλων οι συζητήσεις με τους εν λόγω ιδιώτες επενδυτές με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού εξετάσει συνολικά τις εναλλακτικές δυνατότητες για την άντληση νέων κεφαλαίων, να αποφασίσει τους βέλτιστους για την Τράπεζα όρους της αύξησης.

Η Attica Bank θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την πρόοδο της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με επόμενες ανακοινώσεις της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v