Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέρριψε το ΥΠΕΝ αιολικά έργα της Ελλάκτωρ στα Άγραφα

Οι λόγοι που τα δύο αιτήματα τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων αιολικών πάρκων των συνοδών υποστηρικτικών έργων απορρίπτονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Απέρριψε το ΥΠΕΝ αιολικά έργα της Ελλάκτωρ στα Άγραφα

Stop στο έργο της Ελλάκτωρ στα Άγραφα βάζει η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς απορρίπτει το αίτημα Τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων δυο πρότζεκτ 40 MW και 46 MW.

Συγκεριμένα το ΥΠΕΝ απέρριψε το αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του αιολικού σταθμού των 40 MW στις θέσεις ‘Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα’, στους δήμους Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα, της «ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε», εταιρεία ειδικού σκοπού της Eλλάκτωρ.

Απέρριψε, επίσης, αντίστοιχο αίτημα για το αιολικό πάρκο των 46 MW στις θέσεις «ΓΡΑΜΜΕΝΗ - ΤΟΥΡΛΑ –ΚΑΡΝΟΠΙ» στους ίδιους δήμους της εταιρείας «ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.», επίσης θυγατρικής της Ελλάκτωρ.

Οι λόγοι απόρριψης

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της ΔΙΠΑ, τα δύο αιτήματα τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων των δύο αιολικών πάρκων που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή και των συνοδών υποστηρικτικών έργων απορρίπτονται διότι:

α) οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προτεινόμενων τροποποιήσεων χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να εκφέρουν, με βεβαιότητα, τεκμηριωμένη άποψη ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και

β) δεν εγκρίνεται εν προκειμένω η επέμβαση βάσει του έκτου κεφαλαίου του Ν. 998/79 στις εν λόγω δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα εκτάσεις για αντικειμενικούς λόγους προστασίας του δασικού περιβάλλοντος.

* Δείτε τις αποφάσεις στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v