Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο private equity fund για επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη από Deca

Ξεκινά η πρώτη περίοδος συγκέντρωσης κεφαλαίων για το Diorama II. Θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση. Στόχος να αντληθούν, συνολικά, κεφάλαια της τάξης των 150 με 200 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο εταιρείες που μπορούν να μετεξελιχθούν σε περιφερειακούς παίκτες.

Νέο private equity fund για επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη από Deca

Ξεκινά επίσημα η πρώτη περίοδος συγκέντρωσης κεφαλαίων για το Diorama Investments II, το νέο private equity fund που θα διαχειρίζεται η DECA Investments και θα επενδύει σε εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν προοπτικές να μετεξελιχθούν σε περιφερειακούς παίκτες στην αγορά της Ν.Α. Ευρώπης και Αν. Μεσογείου.

Η απόφαση για τη σύσταση νέου fund είχε ληφθεί από το 2019 και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε τη συγκέντρωση κεφαλαίων άνω των 135 εκατ. ευρώ εντός του 2020, η έλευση, όμως, της πανδημίας μετέθεσε το εγχείρημα.

Η βελτίωση της ορατότητας, λόγω της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης οδήγησαν στην απόφαση να κινηθεί εκ νέου η διαδικασία. Το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε την έναρξη εμπορικής προώθησης του Diorama Investments II στην Ελλάδα. Επαφές θα διενεργηθούν τόσο με τον πυρήνα των επενδυτών, που έβαλαν λεφτά στο Diorama I, όσο και με νέους επενδυτές.

Στόχος είναι κατά τις δύο περιόδους να συγκεντρωθούν κεφάλαια της τάξης των 150 με 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν το equity σκέλος των επενδύσεων σε επιχειρήσεις που έχουν τις προοπτικές να μετεξελιχθούν σε περιφερειακούς παίκτες στην αγορά τους. Δηλαδή, ο επενδυτικός χαρακτήρας του Diorama II διαφοροποιείται από αυτόν του Diorama I, ενώ θα επιδιωχθεί η απόκτηση πλειοψηφικών ποσοστών ή τουλάχιστον ποσοστών ισχυρής μειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Diorama I συστάθηκε το 2014 και παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε στα σπάργανά του η κρίση του 2015 κατάφερε να αυξήσει τα κεφάλαιά του και να διενεργήσει επενδύσεις σε 9 επιχειρήσεις (Atlas Tapes, Damavand, Adam Pack, Axel Accessories, Viva Wallet, Lariplast, Mινέρβα, PharOs και EZA).

Mε βάση το καταστατικό του, το Diorama Ι θα πρέπει να αποεπενδυθεί ως το τέλος του 2024 (σ.σ. με δυνατότητα παράτασης ενός-δύο ετών), επιστρέφοντας στους μετόχους το αρχικό τους κεφάλαιο, συν την όποια απόδοση. Προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε κάποια αποεπένδυση.

Το fund έχει δεκαετή διάρκεια και δεν μπορεί εκ του καταστατικού να επενδύσει πάνω από το 12,5% του ενεργητικού του σε μια επιχείρηση (σ.σ. με συναίνεση της συμβουλευτικής επιτροπής, το ανώτατο όριο επένδυσης μπορεί να φθάσει στο 15% του υπό διαχείριση ενεργητικού). Στόχος είναι η επίτευξη μέσης ετησιοποιημένης απόδοσης άνω του 15%.

Διαχειριστής του fund είναι η DECA Investments.

Χρήστος Κίτσιος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v