Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διεθνές big deal επηρεάζει εργοστάσιο στα Οινόφυτα

Το big deal της General Mills με τη Cérélia, για τα προϊόντα ζύμης. Η νέα επένδυση των 17 εκατ. ευρώ της General Mills στην Ελλάδα και τα επόμενα σχέδια.

Πώς διεθνές big deal επηρεάζει εργοστάσιο στα Οινόφυτα

Χθες Τετάρτη, ο αμερικανικός κολοσσός τροφίμων General Mills (aka Big G), που τζιράρει ετησίως περί τα 18,1 δισ. δολ., ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει τα ευρωπαϊκά προϊόντα ζύμης του στη Cérélia.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τα επώνυμα και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα ζύμης σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων των brands Knack & Back και Jus-Rol.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα deals στον κλάδο των τροφίμων στην Ευρώπη, που επηρεάζει και την Ελλάδα. Και αυτό διότι η General Mills, που ίδρυσε στην Ελλάδα το 1997 την General Mills Ελλάς, διαθέτει εργοστάσιο στα Οινόφυτα.

Στο εργοστάσιο της Ελλάδας, το 82,5% της παραγωγής του οποίου εξάγεται, παράγονται σήμερα εκτός από τα προϊόντα ζύμης, οι τορτίγες Old El Paso και τα μείγματα Betty Crocker.

Στις τορτίγες και στα μείγματα Betty Crocker έχει ρίξει το παραγωγικό του βάρος το ελληνικό εργοστάσιο της General Mills. Ήδη έχει εγκατασταθεί νέα γραμμή τορτίγιας Old El Paso, μέσω μιας επένδυσης που άγγιξε τα 17 εκατ. ευρώ, ενώ στα 10 εκατ. ευρώ ανήλθε η επένδυση που υλοποίησε το εν Ελλάδι εργοστάσιο της General Mills για την παραγωγή των μειγμάτων Betty Crocker.

Τα μείγματα Betty Crocker αποτελούν σήμερα μεγάλο κομμάτι του όγκου παραγωγής του εργοστασίου των Οινοφύτων -από το 2014 η παραγωγή έχει πενταπλασιαστεί- και εξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο εκτός Αμερικής. Η δε παραγωγή της τορτίγιας Old El Paso ενισχύει τον στρατηγικό ρόλο του ελληνικού εργοστασίου, αναφέρουν στο Euro2day.gr στελέχη της General Mills Ελλάς. Με τον Ιωσήφ Βυθούλκα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της General Mills Ελλάς να δηλώνει: «Η General Mills στην Ελλάδα και το εργοστάσιο παραγωγής στα Οινόφυτα περνά πλέον σε μία νέα εποχή, εστιάζοντας σε νέα προϊόντα υψηλής ζήτησης και έμφαση στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

Αυτή η αλλαγή στην παραγωγή αναμένεται να επιφέρει μικρή αύξηση στο τέλος του 2021 στις συνολικές πωλήσεις σε σχέση με το 2020, ενώ δεν αναμένεται η διακοπή της παραγωγής προϊόντων ζύμης πριν τις αρχές του 2023 -μέχρι τότε θα συνεχίσει να τα παράγει για λογαριασμό της Cérélia- να επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά της μεγέθη.

Πέρυσι -η χρήση αφορά την περίοδο 1/6/2019-31/5/2020- οι πωλήσεις της General Mills Ελλάς αυξήθηκαν κατά 2% στα 62,907 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές της να ενισχύονται κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ στα 52 εκατ. ευρώ. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως τα προϊόντα μεξικάνικης κουζίνας (Old el Paso), τα προϊόντα ζύμης (Pillsbury) και οι μπάρες δημητριακών (Nature Valley).

Τα μικτά κέρδη, που αποτελούν το 11,9% των πωλήσεων (2019: 9,9%), αυξήθηκαν 23% και ανήλθαν σε 7,454 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάσθηκαν στα 2,941 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, η οποία απασχόλησε το 2020 κατά μέσο όρο 233 εργαζόμενους, δεν εκφράζει ανησυχία για προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των πρώτων υλών καθώς όπως σημειώνει, στις οικονομικές της καταστάσεις, έχει μεριμνήσει και πριν τη διασπορά της Covid-19 να έχει συνεργασία με πάνω από έναν προμηθευτές, ώστε η παραγωγική διαδικασία να συνεχίσει να υφίσταται σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v