Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Τα μερίδια των ελληνικών εταιρειών στην Κύπρο

Οι εταιρείες που έλεγχαν τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στη μεγαλόνησο είναι η Eurolife με 28,1%, η CNP Cyprialife με 24,1%, η Universal Life με 15,2%, η MetLife με 7% και η Hellenic με 6,8%.

Ασφάλειες: Τα μερίδια των ελληνικών εταιρειών στην Κύπρο

Άνοδο σημείωσε η παραγωγή στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς ο κλάδος ζωής αυξήθηκε κατά 10,3% (διαμορφώθηκε στα 207,2 εκατ. ευρώ), ενώ οι γενικές καλύψεις υποχώρησαν οριακά κατά 0,5%.

Ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, είναι μεταξύ άλλων, η ανάγκη ψηφιοποίησης των εργασιών, η προσαρμογή των καλύψεων υγείας μετά τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, το περιβάλλον των μηδενικών-αρνητικών επιτοκίων, καθώς και τα σενάρια περί εξαγορών και συγχωνεύσεων, με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι μια μικρή τοπική αγορά, στην οποία δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εταιρειών, ιδιαίτερα στις γενικές καλύψεις.

Mε βάση τα στοιχεία που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, η παραγωγή του κλάδου ζωής στο πρώτο φετινό εξάμηνο ανέβηκε κατά 10,3% και οι εταιρείες που έλεγχαν τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς ήταν οι Eurolife με 28,1% (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου), η CNP Cyprialife με 24,1% (θυγατρική του γαλλικού πολυεθνικού Ομίλου CNP), η Universal Life με 15,2%, η MetLife με 7% και η Hellenic (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) με 6,8%.

Σε ότι αφορά τις ελληνικών μετοχικών συμφερόντων ασφαλιστικές εταιρείες, η Prime (του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά) κατείχε στο πρώτο μισό του 2021 το 5,6% της τοπικής αγοράς (έναντι 6,2% κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), η Altius το 5,1% και η Εθνική Ασφαλιστική το 3,3%.

Λιγότερο συγκεντρωμένη είναι η κυπριακή αγορά των γενικών ασφαλίσεων (παραγωγή 257,7 εκατ. στο α’ εξάμηνο), με τις μεγαλύτερες δυνάμεις να είναι οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφαλίσεις Κύπρου 11,5%, Eurolife 4,6%), οι θυγατρικές της γαλλικής CNP (CNP Ασφαλιστική 10,4%, CNP Cyprialife 3,3%), η Universal Life και η Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) από 8,1%, η Trust με 7,7%, η AIG με 6,1% και η Atlantic με 4%.

Σε ότι αφορά τα μερίδια αγοράς των ελληνικών συμφερόντων ασφαλιστικές εταιρείες, είχαμε στο πρώτο φετινό εξάμηνο τις Εθνική Ασφαλιστική και Altius από 3,5%, την Υδρόγειο με 3,1%, την Prime με 3,2%, την Interamerican με 1,4% (επίδοση καθόλου ευκαταφρόνητη, καθώς δραστηριοποιείται μόνο στον κλάδο οχημάτων μέσω της Anytime) και την Allianz Hellas με 0,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v