Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MLS: Πού αποσκοπεί η ΓΣ του «ομολόγου 3»

Η επικείμενη Γ.Σ. του ομολόγου 3 και η προσπάθεια «συναίνεσης» του 20% των συνολικών πιστωτών προκειμένου να εξασφαλιστεί τετράμηνη νομική προστασία. Ο στόχος του στρατηγικού επενδυτή, τα σενάρια και το business plan που ακόμη καθυστερεί.

MLS: Πού αποσκοπεί η ΓΣ του «ομολόγου 3»

Στη σύγκλιση γενικής συνέλευσης των κατόχων του τρίτου ομολόγου της προχωρεί η MLS στις 10 Δεκεμβρίου (Α’ ενδεχόμενη Επαναληπτική Γ.Σ. στις 17/12) με απώτερο στόχο η εταιρεία να λάβει νομική προστασία διάρκειας τεσσάρων μηνών και μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα να καταφέρει να βρει λύση για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της.

Πρόκειται ουσιαστικά για το τρίτο θέμα της Γ.Σ., που αφορά τη «λήψη απόφασης με την οποία οι ομολογιούχοι ως πιστωτές παρέχουν την οριζόμενη στο άρθρο 53 παρ. 1 του Ν. 4738/2020 δήλωση ότι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης της εκδότριας».

Η ουσία είναι ότι για να «κερδίσει» νομική προστασία διάρκειας τεσσάρων μηνών, η MLS θα πρέπει να λάβει την έγκριση τουλάχιστον του 20% του συνόλου των πιστωτών της, στους οποίους πέρα από τους ομολογιούχους των τριών εκδόσεων, συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, αλλά και λοιποί οργανισμοί.

Αν και δεν είναι γνωστό το ύψος των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας, εκτιμάται ότι μια απόφαση των κατόχων του ομολόγου 3 (ύψους 6,7 εκατ. ευρώ), σε συνδυασμό με κάποιες διαφαινόμενες συναινέσεις λοιπών πιστωτών (κάποιοι μιλούν για ποσό της τάξεως των 5 έως 7 εκατ. ευρώ) θα είναι σε θέση να δώσει την τετράμηνη προστασία. Όλα αυτά φυσικά, θα πρέπει να φανούν στην πράξη.

Ένα ακόμη ερώτημα όμως είναι το αν στη συνέλευση του τρίτου ομολόγου (στις 10 ή στις 17 Δεκεμβρίου) θα υπάρξει η ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία προκειμένου να μπορεί να λάβει νόμιμες αποφάσεις και αν ναι, ποια θα είναι η στάση των συγκεκριμένων ομολογιούχων. Θα συναινέσουν στην πρόταση της MLS, ή αντίθετα θα καταγγείλουν το δάνειο; (θέμα 4 της Γ.Σ. που φυσικά δεν έθεσε η διοίκηση της εταιρείας και αναφέρεται σε «καταγγελία του προγράμματος ιδίως σύμφωνα με τον όρο 10.2.(α) για τη μη εμπρόθεσμη και προσήκουσα καταβολή τόκων περιόδου από 27.07.2020 έως 26.10.2021 (γεγονός καταγγελίας για υπερημερία) ή/και σύμφωνα με τον όρο 10.2.(β) (γεγονός καταγγελίας για παράβαση εγγυοδοτικής δήλωσης/υποχρέωσης) ή/και σύμφωνα με τον όρο 10.2.(η) (γεγονός καταγγελίας για μη διατήρηση πιστοληπτικής διαβάθμισης ICAP τουλάχιστον βαθμού Ε)».

Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει επαφές με συγκεκριμένους ομολογιούχους οι οποίοι φέρεται να έχουν συμφωνήσει, ενώ μεταξύ των ομολογιούχων συγκαταλέγεται και ο ίδιος ο πρόεδρος της MLS Γιάννης Καματάκης.

Η ουσία είναι πως σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν «περάσει» η πρόταση της MLS, η εταιρεία είναι απόλυτα νομικά εκτεθειμένη σε όποιον θελήσει να προσφύγει εναντίον της, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον της.

Αγώνας δρόμου

Ακόμη όμως και αν ληφθεί η ζητούμενη τετράμηνη νομική προστασία, δεν θα πρόκειται για επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων, αλλά απλά για μια παράταση χρόνου μέσα στην οποία θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, προκειμένου η εταιρεία τελικά να επιβιώσει.

Σύμφωνα με έμπειρο παράγοντα της αγοράς, «η διοίκηση, αν θέλει να σωθεί η εταιρεία, θα πρέπει να τρέξει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ότι έπραξε μέχρι τώρα. Η λογική λέει ότι πρώτα πρέπει να βρεις αξιόπιστο επενδυτή και μετά να απευθυνθείς στους πιστωτές προκειμένου να τους προτείνεις λύσεις αναχρηματοδότησης, που -κατά τα ψέματα- θα περιλαμβάνουν πολύ μεγάλο κούρεμα, είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο τετράμηνο, αλλιώς…

Από την άλλη πλευρά, για να προκύψει σοβαρός επενδυτής, θα πρέπει να προηγηθεί η ολοκλήρωση ενός αξιόπιστου business plan, το οποίο επί του παρόντος αναμένεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v