Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποντάρει σε καλύτερο 4ο τρίμηνο η ΔΕΗ

Η Επιχείρηση προσδοκά να βελτιώσει τα έσοδα από τον τομέα της προμήθειας ηλεκτρισμού, καθώς θα έχει τη δυνατότητα μετακύλισης του χονδρεμπορικού κόστους.

Ποντάρει σε καλύτερο 4ο τρίμηνο η ΔΕΗ

Μεταβατικό χαρακτήρα έχει για τη ΔΕΗ το 2021, που αναμένεται να κλείσει με επαναλαμβανόμενο EBITDA κοντά στα επίπεδα του 2020, παρά την αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 167% στο γ’ τρίμηνο.

Η διοίκηση της ΔΕH δηλώνει αισιόδοξη για τα οικονομικά μεγέθη του 2022, έτους όπου θα αρχίσει να «ξεδιπλώνεται» επί της ουσίας το στρατηγικό επενδυτικό σχέδιό της για την επόμενη 5ετία.

Όπως μετέφεραν στο Euro2day.gr αναλυτές που παρακολούθησαν το χθεσινό conference call της διοίκησης της εταιρείας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου, το δ’ τρίμηνο του 2021 αναμένεται να είναι καλύτερο από άποψη μεγεθών σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, το οποίο χαρακτηρίστηκε «νευρικό».

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η ΔΕH προσδοκά να βελτιώσει τα έσοδα από τον τομέα της προμήθειας ηλεκτρισμού, καθώς θα έχει τη δυνατότητα μετακύλισης του χονδρεμπορικού κόστους για όλο το χρονικό διάστημα του τριμήνου. Μάλιστα, εκτός από τη χαμηλή τάση, όπως αναφέρθηκε, το κόστος αυτό θα περάσει και στη μέση τάση, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς από τον Αύγουστο ξεκίνησε η αναπροσαρμογή των σχετικών συμβάσεων. Η διοίκηση της ΔEΗ εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί το pass throw του αυξημένου χονδρεμπορικού κόστους σε όλους τους πελάτες της, χαμηλή και μέση τάση, ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Σχετικά με τη μετακίνηση πελατών, η διοίκηση της ΔΕH ανέφερε ότι δεν έχει καταγραφεί μεγάλο κύμα επιστροφών, ωστόσο, έχει ανασταλεί ο ρυθμός αποχώρησης πελατών της. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «από τον Ιανουάριο χάνουμε πελάτες».

Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση στο δημόσιο 146.000 στρεμμάτων γης, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, έγινε γνωστό ότι «είναι πολύ κοντά το κλείσιμο της σχετικής συμφωνίας». Η ΔEΗ εκτιμά ότι θα επωφεληθεί από capex, που θα έπρεπε να διαθέσει για την αποκατάσταση αυτών των γαιών, ύψους κατά μέσο όρο 30 εκατ. ευρώ ανά έτος, για την επόμενη δεκαετία. Αυτό προσδοκάται να βελτιώσει περισσότερο το free cash flow της Επιχείρησης.

Η διοίκηση της ΔEΗ ρωτήθηκε και για την προοπτική έγκρισης του μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας (Strategic Reserve) για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων της. Όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να υπάρξουν από τις Βρυξέλλες νέα για το ζήτημα αυτό στις αρχές του επόμενου έτους.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v