Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές επιδόσεις στο εννεάμηνο για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Οι οικονομικές επιδόσεις που σημείωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο εννεάμηνο του 2021. Οι κερδοφορίες των τελευταίων ετών διατηρούν τους εποπτικούς δείκτες σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα. Αναλυτικοί πίνακες.

Ισχυρές επιδόσεις στο εννεάμηνο για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις σημείωσαν στο εννεάμηνο οι ασφαλιστικές εταιρείες, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της εγχώριας παραγωγής και σημειώνοντας για μια ακόμη χρονιά υψηλή κερδοφορία.

Ειδικότερα, η ασφαλιστική παραγωγή σημείωσε αύξηση 9,3% στο πρώτο φετινό εννεάμηνο και 8,8% στο δεκάμηνο του 2021, με βασικό κινητήριο μοχλό τα επενδυτικά προϊόντα του κλάδου ζωής, ενώ στην ανάπτυξη των γενικών κλάδων συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό τα συμβόλαια υγείας, σε αντίθεση με τον κλάδο οχημάτων που κινήθηκε -για μια ακόμη χρονιά- πτωτικά.

Η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε αύξηση παραγωγής από τα 497,2 στα 532 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη από τα 53,7 εκατ. στα 83,9 εκατ., με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της να διαμορφώνεται στις 30/9/2021 στο 1,3 δισ. ευρώ.

Ανοδικά έκλεισαν τον κύκλο εργασιών τους στο εννεάμηνο και οι δύο εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Πίστη ανέβασε την παραγωγή της από τα 158,8 στα 165,1 εκατ. ευρώ (προ φόρων κέρδη 14 από 18,8 εκατ. ευρώ) και η Interlife από τα 50,6 στα 55,6 εκατ. ευρώ (προ φόρων κέρδη 13,2 εκατ., έναντι 5,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις επίσης σημείωσαν φέτος τόσο η Ευρώπη ΑΕΓΑ (ανεβάζοντας το ύψος της παραγωγής της από τα 7,1 στα 8,7 εκατ. ευρώ και των προ φόρων κερδών της από το 1,2 στο 1,7 εκατ. ευρώ), όσο και η Υδρόγειος Ασφαλιστική (παραγωγή από τα 63,6 στα 63,7 εκατ. και προ φόρων κέρδη από τα 10,2 στα 14,5 εκατ. ευρώ).

Η κερδοφορία των τελευταίων ετών (παρά την έξαρση των φυσικών καταστροφών και τις μειώσεις τιμολογίων στον κλάδο οχημάτων) έχει ενισχύσει το ύψος των ιδίων κεφαλαίων των ασφαλιστικών εταιρειών και έχει διαμορφώσει τους εποπτικούς τους δείκτες σε επίπεδα σαφώς ανώτερα από τα όρια που προβλέπει το Solvency II και ο Ευρωπαίος επόπτης. Δεν είναι τυχαίο ότι από καμιά ελληνική εταιρεία δεν ζητήθηκε να προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ οι υψηλοί δείκτες θωρακίζουν τις εταιρείες στο ενδεχόμενο μελλοντικών αρνητικών υπεραξιών στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, ιδίως σε μια εποχή μηδενικών ή έστω οριακών επιτοκίων.

Αξιοσημείωτο στοιχείο για τη μείωση του ρίσκου των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ότι στα καινούρια επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα που διατίθενται, στις πλείστες των περιπτώσεων τον επενδυτικό κίνδυνο τον φέρει ο πελάτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v