Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσπασε το... ρόδι ο Αλέξανδρος Κίκιζας

Είσοδο στον κλάδο του ελαιολάδου μέσω της εξαγοράς της κρητικής εταιρείας Terra Creta από τη Μέλισσα Κίκιζας. Και το σχέδιο για μετατροπή της εταιρείας ζυμαρικών σε όμιλο τροφίμων.

Εσπασε το... ρόδι ο Αλέξανδρος Κίκιζας

Το ενδιαφέρον της βιομηχανίας ζυμαρικών Μέλισσα - Κίκιζας για τον κλάδο του ελαιολάδου δεν ήταν κρυφό. Την τελευταία 12ετία, το όνομά της είχε ακουστεί για την εξαγορά του ελαιολάδου της Ελαΐς από τη Unilever, ενώ ήταν από τους επίδοξους επενδυτές που διεκδίκησε τη Mινέρβα Ελαιουργική, η οποία πέρασε τελικά στον έλεγχο της Deca Investments.

Τελικά με την τρίτη προσπάθειά της, η ελληνική εταιρεία ζυμαρικών, το «τιμόνι» της οποίας κρατά ο Αλέξανδρος Κίκιζας -εγγονός του ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας-, εισέρχεται στον κλάδο του ελαιολάδου με την εξαγορά της κρητικής Terra Creta, από τον όμιλο IOGR. Και θέτει υποψηφιότητα για τη μετατροπή της σε όμιλο τροφίμων, που είναι και ο στόχος της διοίκησής της.

Η Terra Creta ιδρύθηκε το 2001 και το 2012 πέρασε στον έλεγχο του ομίλου επιχειρήσεων του Γιάννη Γρύλου, που δραστηριοποιείται και στον κλάδο των αερομεταφορών με τη Sky Express. Εκείνη την περίοδο, η Terra Creta είχε χρέη γύρω στα 6 εκατ. ευρώ και τζίρο που δεν ξεπερνούσε τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σήμερα, η ελαιουργική εταιρεία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και έχει πενταπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της. Εξάγει τα προϊόντα της σε 43 χώρες και συνεργάζεται με πάνω από 100 αλυσίδες τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ πέρυσι οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 19 εκατ. ευρώ από 17,4 εκατ. ευρώ το 2019 και τα κέρδη τα 2,4 εκατ. ευρώ.

Όσο για τη Μέλισσα - Κίκιζας πέρυσι ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους. Ο τζίρος του ομίλου αυξήθηκε 12,9% στα 73,9 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως της αύξησης του όγκου πωλήσεων και ειδικά των εξαγωγών. Τα προ φόρου κέρδη του ανήλθαν σε 5,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά (μετά από φόρους) κέρδη σε 4,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 9,3% σε σχέση με το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v