Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλές αποδόσεις για BriQ Properties από τη στροφή στα logistics

Μέσα σε μια διετία και εν μέσω πανδημίας, η εταιρεία ενίσχυσε τη θέση της στον τομέα των αποθηκών, που καταλαμβάνει πλέον το 48% του χαρτοφυλακίου της. Οι νέες πράσινες επενδύσεις για το 2022 και η κατάκτηση θέσης στον δείκτη ESG.

Υψηλές αποδόσεις για BriQ Properties από τη στροφή στα logistics

Εντατικές επενδύσεις στον τομέα των logistics ακινήτων προωθεί η BriQ Properties, η οποία μετά την εξαγορά του 80% της SARMED και του ακινήτου της στον Ασπρόπυργο στις αρχές του 2020, έχει ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή με διαδοχικές αγορές οικοπέδων.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της ΑΕΕΑΠ Άννα Αποστολίδου, η εταιρεία έχει πλέον στην ιδιοκτησία της ενιαία οικοπεδική έκταση προς ανάπτυξη στον Ασπρόπυργο συνολικής επιφάνειας 102.813 τ.μ., επενδύοντας συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ στην αγορά των οικοπέδων στην οποία αναπτύσσει Logistics Center συνολικής επιφάνειας κάλυψης 40.000 τ.μ.

Σε χθεσινή δημοσιογραφική εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρώτο ολοκληρωμένο Logistics center συνολικής επιφάνειας άνω των 20.000 τ.μ., το οποίο αφορά σε επένδυση 9,62 εκατ. ευρώ. Το κέντρο τηρεί σύγχρονες και υψηλής ποιότητας προδιαγραφές και αναμένεται να παραδοθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου στον μισθωτή του, που είναι η InfoQuest.

Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε 18 μήνες από την εταιρεία Ιστός Κατασκευαστική, η οποία αναλαμβάνει να προχωρήσει και στην κατασκευή ενός ακόμη logistics center στα οικόπεδα της BriQ Properties, συνολικού εμβαδού 15.000-20.000τ.μ.

Κατά την κα Αποστολίδου, η ζήτηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους ξεπερνά σήμερα την προσφορά, γεγονός που καθόρισε και την επενδυτική στρατηγική της αγοράς προς τον συγκεκριμένο υποκλάδο ακινήτων, που σήμερα αντιπροσωπεύει πλέον το 48% του χαρτοφυλακίου της. Το μέσο yield απόδοσης για τις εν λόγω επενδύσεις διατηρείται άνω του 8%, σημείωσε η κα Αποστολίδου, αν και πλέον ο μέσος όρος των αποδόσεων για logistics υποχωρεί μεταξύ 7,5%-8%, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενοικίασης.

Η νέα αποθήκη στην ίδια περιοχή αναμένεται να αποτελέσει μέρος των επενδύσεων της εταιρείας για το 2022 και η οποία θα έχει χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα λόγω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Πέραν των επενδύσεων στον Ασπρόπυργο, η εταιρεία προγραμματίζει για τη νέα χρονιά την ολική ανακαίνιση κτιρίου γραφείων που διαθέτει στην Καλλιθέα, με στόχο τη δημιουργία ενός «πράσινου» πιστοποιημένου κατά LEED χώρου. Πρόκειται για ακίνητο 1.900 τ.μ., το οποίο η εταιρεία απέκτησε έναντι 1,1 εκατ. ευρώ και στο οποίο προβλέπονται επενδύσεις ανακαίνισης ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι από τη συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου, η BriQ Properties θα είναι η πρώτη ΑΕΕΑΠ που εντάσσεται στον δείκτη Athex ESG, μετά από ενέργειες αξιολόγησης του αποτυπώματός της.

Η επενδυτική στρατηγική της εταιρείας -που πέραν των logistics και των γραφείων περιλαμβάνει και ξενοδοχεία- αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα εννεαμήνου 2021, όπου παρά την απώλεια εσόδων λόγω πανδημίας κατέγραψε σημαντική αύξηση εσόδων κατά 59% στα 4,4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων από τις νέες επενδύσεις σε ακίνητα logistics.

Την 30.09.2021 οι επενδύσεις του ομίλου περιλάμβαναν επενδυτικά ακίνητα συνολικής αξίας 116,7 εκατ. ευρώ, έναντι ακίνητων αξίας 106 εκατ. ευρώ την 31.12.2020 και 72,5 εκατ. ευρώ την 30.09.2020.

Κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2021, η εταιρεία προχώρησε σε νέες επενδύσεις συνολικού ποσού 9,6 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλάμβαναν 5,8 εκατ. ευρώ επενδύσεις στον τομέα των logistics και 3,2 εκατ. ευρώ στον τομέα των γραφείων. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 71% και ανήλθαν σε 3,2 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων (EBT) αυξήθηκαν κατά 76% και ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 78% και ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το καθαρό κέρδος από την αναπροσαρμογή της αξίας των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία ανήλθε σε 2,1 εκατ. ευρώ έναντι 0,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v