Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει στα 4,5 ευρώ την τιμή-στόχο για την Cenergy η Optima Bank

Σενάρια για αύξηση του capacity είτε με επέκταση της μονάδας της Κορίνθου, είτε μέσα από τη σύμπραξη με το δανέζικο κολοσσό της Orsted στις ΗΠΑ. Καταλύτες η προβλεπόμενη ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και οι νέες διασυνδέσεις μεταξύ κρατών.

Ανεβάζει στα 4,5 ευρώ την τιμή-στόχο για την Cenergy η Optima Bank

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή έκθεση της Optima Bank για τη Cenergy  καθώς ο γνωστός οίκος όχι μόνο συστήνει την αγορά της συγκεκριμένης μετοχής, αλλά επιπλέον δίνει τιμή-στόχο τα 4,5 ευρώ, ποσό περίπου 50% υψηλότερο από το χθεσινό κλείσιμό της στο ταμπλό του ΧΑ.

Παρά το γεγονός ότι γίνεται σημαντική αναφορά στη δραστηριότητα των σωλήνων χάλυβα (π.χ. ανάληψη νέων συμβάσεων, σταδιακή επαναφορά στην αγορά των ΗΠΑ λόγω άρσης των δασμών, κ.λπ.), η έμφαση της έκθεσης επικεντρώνεται στον τομέα των καλωδίων που υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 88% της αξίας της μετοχής (τα 4 από τα 4,5 ευρώ).

Ιδιαίτερη μνεία μάλιστα δίδεται στη δραστηριότητα των υποβρυχίων καλωδίων, για την οποία η Optima Bank θεωρεί πως εξετάζονται σενάρια αύξησης της παραγωγικής της δυναμικότητας.

«Αν και σε γενικές γραμμές είμαστε προσεκτικοί σε επενδύσεις που ως στόχο έχουν την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, πιστεύουμε ότι τα δεδομένα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιαίτερα  ελκυστικά, καθώς οδηγούν σε ένα ισχυρό IRR (εσωτερικός βαθμός αποδοτικότητας), άνω του 15%.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η εταιρεία εξετάζει προσεκτικά τις επιλογές για επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στη μονάδα της Fulgor στην Κόρινθο (για το σκοπό αυτό έχουν ήδη αγοραστεί παρακείμενα ακίνητα) και για δημιουργία νέου εργοστασίου στην πολιτεία Meryland των ΗΠΑ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, η εισηγμένη έχει ήδη ανακοινώσει τη διεξαγωγή συζητήσεων με τον δανέζικο κολοσσό της Qrsted για από κοινού δημιουργίας μονάδας παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να οριστικοποιηθεί πιθανόν μέσα στο 2021.

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως η Optima Bank θεωρεί πως η τιμή-στόχος της μετοχής θα ανεβεί περαιτέρω (άνω των 4,5 ευρώ) σε περίπτωση που συμφωνηθεί η προαναφερθείσα συνεργασία με την Orsted, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η συγκεκριμένη επένδυση μπορεί εύκολα να χρηματοδοτηθεί μέσα από δημιουργία θετικών ταμειακών ροών».

Καταλυτικό ρόλο στις σκέψεις για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στον τομέα των υποβρύχιων καλωδίων, παίζουν τόσο η μεγάλη ανάπτυξη που αναμένεται να σημειώσουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, όσο και οι νέες υποθαλάσσιες συνδέσεις μεταξύ των κρατών. Ειδικότερα, με βάση τις προβλέψεις (ΙΕΑ, συντηρητικό σενάριο) η αθροιστική ισχύς των θαλάσσιων αιολικών πάρκων διεθνώς από τα 23 GW του 2018, θα αυξηθεί στα 77 GW το 2025, στα 165 GW το 2030 και στα 342 GW το έτος 2040.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v