Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: Ανοιξε ο δρόμος για το deal με Orsted

Ο κολοσσός από τη Δανία ανέλαβε την κατασκευή θαλάσσιου αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή αποτελούσε προαπαιτούμενο για να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική εταιρεία για παραγωγική μονάδα υποβρύχιων καλωδίων.

Cenergy: Ανοιξε ο δρόμος για το deal με Orsted

Μια ανάσα από την επισημοποίηση του deal που αφορά την από κοινού δημιουργία με την Orsted, παραγωγικής μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ βρίσκεται πλέον η Cenergy, καθώς ο δανέζικος κολοσσός ανέλαβε τελικά την κατασκευή του θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 846 Mw στην πολιτεία Maryland των ΗΠΑ (θα παράγει πράσινη ενέργεια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 250.000 κατοικιών).

Θυμίζουμε ότι η ανάληψη του συγκεκριμένου project αποτελούσε προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του προαναφερθέντος deal.

Ειδικότερα, η ανάθεση του συγκεκριμένου project στην Orsted δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του πολυεθνικού Ομίλου, με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση να αναφέρεται και στη δέσμευση για την δημιουργία στην πολιτεία του Meriland της πρώτης πλήρως καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στη συγκεκριμένη Πολιτεία, σε συνεργασία με την Ελληνικά Καλώδια (θυγατρική της Cenergy).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι πέρα του συγκεκριμένου έργου, οι Δανοί έχουν αναλάβει ευρεία σειρά ανάλογων συμβάσεων στις ΗΠΑ, γεγονός που αφορά και τις προοπτικές της νέας παραγωγικής μονάδας που θα δημιουργήσουν σε συνεργασία με την Cenergy.

Ειδικότερα, η Orsted αναφέρει ότι η ανάληψη του συγκεκριμένου project δηλώνει την ηγετική της θέση την αγορά των ΗΠΑ με συνολικές αναθέσεις γύρω στα 5 Gw, οι οποίες αποφέρουν σημαντικά οφέλη κατά τη διάρκεια των σταδίων της προμήθειας (εδώ εμπλέκεται και η Cenergy), της κατασκευής και της λειτουργίας.

Ζητούμενο τώρα για την αγορά αποτελεί η δημοσιοποίηση των όρων σύμπραξης μεταξύ Orsted και Cenergy, με τα βασικότερα ερωτήματα που καλούνται να απαντηθούν να είναι ο τρόπος χρηματοδότησης για την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας, αλλά και το αν (και με ποιο τρόπο) οι Δανοί θα αποκτήσουν μειοψηφική συμμετοχή στη Cenergy.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v