Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερό μπάσιμο της οικογένειας Σαράντη στα αναψυκτικά

Κοντά δέκα φορές πάνω από το τίμημα που έδωσε για να εξαγοράσει την εταιρεία Κλιάφας η επένδυση που σχεδιάζει η οικογένεια Σαράντη στα αναψυκτικά.

Γερό μπάσιμο της οικογένειας Σαράντη στα αναψυκτικά

Ενάμιση χρόνο μετά την απόκτηση της εταιρείας Κλιάφα, η οικογένεια Σαράντη (η οποία ελέγχει την Ολυμπος), γνωστή κυρίως για τη δραστηριότητά της στον κλάδο των γαλακτοκομικών, ετοιμάζεται να επενδύσει δεκαπλάσια κεφάλαια στον κλάδο των αναψυκτικών από αυτά που επένδυσε για να εξαγοράσει την τρικαλινή εταιρεία.

Στις 30 Νοεμβρίου, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε την υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Κλιάφα.

Η επένδυση αφορά στην επέκταση υφιστάμενης μονάδας παραγωγής αναψυκτικών στη μονάδα της στα Τρίκαλα και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 14,425 εκατ. ευρώ. Οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 10 ετήσιες μονάδες εργασίας (Ε.Μ.Ε.). Μέσω της επένδυσης αυτής, η εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η οποία δραστηριοποιείται κατά βάση στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενισχύει τη θέση της και στην αγορά των αναψυκτικών.

Η εταιρεία Κλιάφα, η οποία πέρασε στον έλεγχο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία την 1η Ιουνίου του 2020, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, εμφάνισε πέρυσι πωλήσεις 1,931 εκατ. ευρώ, μικτά κέρδη 357 χιλ. ευρώ και EBITDA 577 χιλ. ευρώ.

Η εταιρεία, που τον Ιούνιο του 2020 απέκτησε το 77,88% της εταιρείας εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού ΔΟΥΜΠΙΑ-ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ Α.Ε με έδρα την Δουμπιά Χαλκιδικής, πριν από έναν χρόνο, στις 15/12/2020, εξέδωσε κοινό εμπράγματο εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο 11,54 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω δάνειο εκταμιεύθηκε εντός του 2021 και χρησιμοποιήθηκε για την επένδυση της εταιρείας σε νέες γραμμές παραγωγής pet, αλουμινίου, επεξεργασίας νερού και παρασκευαστηρίου. Οι βασικοί όροι προβλέπουν περιθώριο 2,2% πλέον Euribor με δόσεις μέχρι τον Γενάρη του 2028.

Η εταιρεία ΚΛΙΑΦΑ ιδρύθηκε από τον Θεόδωρο Κλιάφα με αρχικό αντικείμενο τους ψυκτικούς θαλάμους και την παραγωγή πάγου το 1926 ενώ το 1927 δημιουργήθηκε μια μικρή μονάδα εμφιάλωσης αναψυκτικών, που είχε τη δυνατότητα να παράγει 120 φιάλες την ώρα. Το 1933 ο ιδρυτής της εισάγει στην Ελλάδα το πώμα crown (μεταλλικό πώμα) και το 1945 ανανεώνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου.

Το 1961, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Κλιάφα, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας εκσυγχρονίζονται και το 1970 το εργοστάσιο μεταφέρεται σε νέο ιδιόκτητο χώρο 35 στρεμμάτων επί της οδού Τρικάλων - Λαρίσης. Η δεκαετία του 1990 βρίσκει την εταιρεία ΚΛΙΑΦΑ με νέους αποθηκευτικούς χώρους, υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή και του Γιάννη Κλιάφα, ανανεώνει τον μηχανολογικό της εξοπλισμό, λανσάρει νέες συσκευασίες (330 cc can, 500 cc pet, 250 cc & 330 cc σε φιάλη μη επιστρεφόμενη) και προσθέτει στην αλυσίδα των προϊόντων της μια σειρά από νέα προϊόντα (Smile, 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι, νέκταρ ροδάκινο και νέκταρ πορτοκάλι-βερίκοκο-μήλο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v