Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

United Group: Επενδυτικό πλάνο 1,3 δισ. ευρώ σε οπτική ίνα και 5G

Ποιες επενδύσεις θα είναι οι προτεραιότητες για τη United Group, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Wind. Το επόμενο 6μηνο θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση Nova - Wind.

United Group: Επενδυτικό πλάνο 1,3 δισ. ευρώ σε οπτική ίνα και 5G

Η εξαγορά της Wind που ολοκληρώθηκε χθες από τη United Group μετατρέπει την Ελλάδα στην πιο σημαντική χώρα για τον όμιλο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα έσοδα με βάση τις αποκλειστικές συνδέσεις. Για τον λόγο αυτό ήδη προγραμματίζει επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα θα αποφασίσει το πλάνο που θα υιοθετήσει και πώς θα «χτίσει» ένα ισχυρό δίκτυο υποδομών, όπως έκανε στη Γιουγκοσλαβία.

Από το 1,3 δισ. ευρώ που θα επενδύσει η United Group στη χώρα μας, το μεγαλύτερο τμήμα θα διοχετευτεί στις οπτικές ίνες, την πιο προηγμένη τεχνολογία σταθερής τηλεφωνίας, θα ακολουθήσει το 5G προετοιμάζοντας τον δρόμο για το 6G, η συνδρομητική τηλεόραση, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα απαιτήσουν ιδιωτική χρηματοδότηση και τέλος, κονδύλια θα διατεθούν και για την επερχόμενη συγχώνευση.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Wind είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο η συγχώνευση με τη Nova και η επιλογή της διοικητικής ομάδας που θα «τρέξει» τη νέα εταιρεία, έναν ολιστικό πάροχο, τον δεύτερο μεγαλύτερο στην ελληνική αγορά σε υπηρεσίες σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ισχυρή διοικητική ομάδα με στελέχη από Wind και Nova, αλλά και από την αγορά.

Σε αυτό το διάστημα θα οριστικοποιηθεί και το πλάνο για την Ελλάδα όπου εξετάζεται μεταξύ άλλων και το μέλλον της εταιρείας Hellenic Openfiber Μονοπρόσωπη AE, που είναι 100% θυγατρική της Wind Hellas. Η δημιουργία της εταιρείας έγινε με τις ευλογίες της United Group, καθώς συστήθηκε μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς, ενώ στόχος της είναι η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου σχήματος για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στις σταθερές επικοινωνίες, με έμφαση στις οπτικές ίνες. Η νέα εταιρεία θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη χονδρική, πουλώντας τις υπηρεσίες της σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, συμπεριλαμβανομένου της Wind Hellas.

Σε περίπτωση που η UG αποφασίσει την ενίσχυση αυτής της θυγατρικής, οι νέες υποδομές οπτικών ινών που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα θα πωλούνται και αυτές από τη Hellenic Openfiber.

Υπενθυμίζεται ότι η United Group, που έχει έδρα στην Ολλανδία, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην περιοχή, ενώ στη Γιουγκοσλαβία αναπτύσσει επίσης ένα εκτεταμένο δικό της δίκτυο. Στελέχη της αγοράς τόνιζαν μιλώντας στο Εuro2day.gr ότι είναι στο DNA της UG να φτιάχνει τις δικές της υποδομές και να μη χρησιμοποιεί υποδομές τρίτων.

Οι νέες υπηρεσίες

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε τα καταστήματα της Nova να μπορούν να πουλούν προϊόντας κινητής τηλεφωνίας της Wind αλλά και τα καταστήματα της Wind να μπορούν να πουλούν τη συνδρομητική τηλεόραση ΕΟΝ.

Ωστόσο θα απαιτηθεί ένας με ενάμισης χρόνος για να ενοποιηθεί η σταθερή τηλεφωνία. Έτσι οι συνδρομητές των δύο εταιρειών αναμένεται να είναι σε θέση να απολαμβάνουν ενιαία πακέτα σταθερής - κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης μέσα στο  2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v