Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Άνοδο «έγραψε» πέρυσι η ασφαλιστική βιομηχανία

Πώς κινήθηκαν οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα μερίδια αγοράς.

Κύπρος: Άνοδο «έγραψε» πέρυσι η ασφαλιστική βιομηχανία

Με ανοδικούς ρυθμούς παραγωγής έκλεισε το 2021 για τον ασφαλιστικό κλάδο στην Κύπρο, καθώς με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου, οι καλύψεις ζωής εμφάνισαν αύξηση 10,5% και οι γενικές 4,2%.

Γενικότερα, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει αναπτυχθεί κατά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, ενώ ισχυρή παραμένει η ζήτηση και για συμβόλαια του κλάδου υγείας παρά τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ψηφιοποίηση των εργασιών και η προσφορά προϊόντων προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε πελάτη αποτελούν προκλήσεις για τις εταιρείες του κλάδου, ενώ στα ευρύτερα ζητήματα που κουβεντιάζονται στην τοπική αγορά περιλαμβάνεται και το αν οι μικρές εταιρείες θα μπορέσουν να αντέξουν μακροπρόθεσμα σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον, καθώς και τα ζητήματα συγκέντρωσης της τοπικής αγοράς σε μικρότερο αριθμό «παικτών».

Παράγοντες της τοπικής αγοράς υποστηρίζουν πως κατά καιρούς εμφανίζεται αγοραστικό ενδιαφέρον είτε από επενδυτές του εξωτερικού είτε από ομίλους που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο. Ανοιχτό επίσης σε βάθος χρόνου φέρεται να είναι και το ιδιοκτησιακό μέλλον της εταιρείας Prime Insurance, που ελέγχεται από τον γνωστό επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, εξαιτίας των ανοιγμάτων του τελευταίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στον κλάδο ζωής, τον πρώτο λόγο από πλευράς μεριδίων αγοράς τον έχουν οι εταιρείες Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου με μερίδιο αγοράς στο εννεάμηνο του 2021 28,5%), CNP Cyprialife (θυγατρική της πολυεθνικής CNP, με μερίδιο 24%), η Universal Life (14,7%), MetLife με 7,1% και Hellenic (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) με 6,4%. Από τις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, η Prime είχε μερίδιο 5,6%, η Altius 5% και η Εθνική Ασφαλιστική 3,3%.

Στις γενικές καλύψεις, τα υψηλότερα μερίδια αγοράς στο εννεάμηνο του 2021 κατείχαν οι εταιρείες CNP Ασφαλιστική (13,7%, θυγατρική της πολυεθνικής CNP), Γενικές Ασφάλειες Κύπρου (13,3%, θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου), Trust (9,7%), Παγκυπριακή (9,6%, θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) και Atlantic 5,1%.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, η Altius είχε μερίδιο αγοράς 4,6%, η Εθνική Ασφαλιστική 4,4%, η Υδρόγειος 3,9%, η Prime 2,8%, η Interamerican (1,8% μόνο μέσω της Anytime στον κλάδο οχημάτων) και η Allianz 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v