Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Viva, η Blackstone και η επαναφορά της JP Morgan

Ξαναζωντανεύει το ενδεχόμενο για deal των μετόχων μειοψηφίας της Viva με την JP Morgan. Η κρούση του Χ. Καρώνη στην Blackstone για χρηματοδότηση και γιατί δεν προχώρησε. Η στάση των μετόχων μειοψηφίας της Viva.

Η Viva, η Blackstone και η επαναφορά της JP Morgan

Tο deal της Viva με την JP Morgan... ξαναζωντανεύει μετά τις άκαρπες προσπάθειες που κατέβαλλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο ιδρυτής και ισχυρός μέτοχος της πρώτης Χάρης Καρώνης να βρει χρηματοδότηση από ξένες εταιρείες κεφαλαίου, με στόχο την εξαγορά του ποσοστού που κατέχουν στην εταιρεία οι μέτοχοι μειοψηφίας και το οποίο αθροιστικά φθάνει το 48%.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στόχος του μεγαλομέτοχου της Viva, ο οποίος μαζί με τον συνιδρυτή Μάκη Αντύπα ελέγχουν το 52,5% της εταιρείας, ήταν η αποτροπή της πώλησης του 48% - δηλαδή των ποσοστών που ελέγχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας- στην αμερικανική JP Morgan. Κι αυτό διότι με βάση τα μεγέθη του ομίλου Viva και τις προοπτικές που ανοίγονται στον κλάδο του fintech, εκτιμά ότι η αξία της εταιρείας την επόμενη πενταετία θα εκτοξευθεί. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η JP Morgan αποτιμά τη Viva στο 1,7 δισ. ευρώ (σ.σ. το 100%) και η πρότασή της προέβλεπε την εξαγορά του 48%, του ποσοστού δηλαδή που κατέχουν αθροιστικά οι μέτοχοι μειοψηφίας.

Η κρούση στην Blackstone

Πηγές με γνώση των επαφών που έκανε στο παρασκήνιο ο επικεφαλής της Viva Χ. Καρώνης με στόχο την εξεύρεση χρηματοδότησης ύψους 850-900 εκατ. ευρώ προκειμένου να αγοράσει η ίδια η εταιρεία τα ποσοστά των μετόχων μειοψηφίας αναφέρουν στο Euro2day.gr πως ο ισχυρός μέτοχος απευθύνθηκε στην Blackstone.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών οδήγησαν σε πρόταση χρηματοδότησης που έκανε το αμερικανικό private equity, η οποία ωστόσο ήταν πολύπλοκη και κρίθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ασύμφορη από τον βασικό μέτοχο της Viva. Κατόπιν όλης αυτής της διαδικασίας, το deal με την JP Morgan από την πλευρά των μετόχων μειοψηφίας φαίνεται ότι μπαίνει εκ νέου στις ράγες και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα ισχυρά assets που διαθέτει ο όμιλος της Viva είναι η τραπεζική άδεια που απέκτησε με την εξαγορά της Praxia Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v