Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Προς πώληση ακίνητα αξίας ως 100 εκατ. ευρώ

Μικρό χαρτοφυλάκιο με ανακτηθέντα ακίνητα, των οποίων οι φάκελοι έχουν τακτοποιηθεί, αξίας 50 με 100 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση η τράπεζα. Κατοικίες και δευτερευόντως κάποια επαγγελματικά ακίνητα στην περίμετρο.

Εθνική Τράπεζα: Προς πώληση ακίνητα αξίας ως 100 εκατ. ευρώ

Στην πώληση μικρού χαρτοφυλακίου με ανακτηθέντα ακίνητα, αξίας μεταξύ 50 με 100 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει, μέσα στους επόμενους μήνες, η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της σταδιακής ελάφρυνσης του ισολογισμού της από στοιχεία ενεργητικού που δεν αποδίδουν εισόδημα.

Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου έχει οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς και αφορά σε ακίνητα που απέκτησε η τράπεζα μέσω πλειστηριασμών, οι φάκελοι των οποίων έχουν τακτοποιηθεί ή βρίσκονται σε φάση τακτοποίησης. Θα περιλαμβάνει κυρίως κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες) σε όλη τη χώρα και δευτερευόντως επαγγελματικά ακίνητα.

Ο αριθμός και η ποιότητα των επαγγελματικών ακινήτων θα καθορίσει και την τελική αξία του χαρτοφυλακίου, η οποία αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 50 με 100 εκατ. ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του α' εξαμήνου και η συναλλαγή να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Η Εθνική διαθέτει το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων ακινήτων, σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει, ως τώρα, στην πώληση μεγάλου χαρτοφυλακίου. Η τράπεζα διενεργεί επιλεκτικές πωλήσεις κάθε χρονιά, ενώ το 2017 η Διεύθυνση Περιουσίας προχώρησε σε δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, με κλειστές προσφορές για την πώληση 131 ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Επιπρόσθετα, η Εθνική δεν περιλαμβάνει στη στρατηγική της την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων, με στόχο την ενίσχυση και διαφοροποίηση εσόδων. Ως εκ τούτου, δεν προγραμματίζει κίνηση αντίστοιχη των Πειραιώς και Alpha Bank για πώληση/συνεκμετάλλευση χαρτοφυλακίου με το μεγαλύτερο μέρος των ανακτηθέντων ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v