Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Σαράντης (Ολυμπος): Ερχεται νέα μείωση της κατανάλωσης

Τι λέει μιλώντας στο Euro2day.gr o επικεφαλής της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, για τις νέες επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ σε Ρουμανία και Κύπρο, τις ανατιμήσεις, το ενεργειακό κόστος και πώς επηρεάζει την κερδοφορία.

Δ. Σαράντης (Ολυμπος): Ερχεται νέα μείωση της κατανάλωσης

Η κατανάλωση θα μειωθεί κι άλλο, λέει μιλώντας στο Euro2day.gr ο Δημήτρης Σαράvτης, πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ευρέως γνωστής με το brand Όλυμπος.

Ο κ. Σαράvτης είδε, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γαλακτοκομικών, την κατανάλωση σε όγκο να υποχωρεί, τον περασμένο μήνα, κατά 4%. Την πτώση αυτή, που είναι σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στις ανελαστικές δαπάνες ενός νοικοκυριού, την αποδίδει στον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος, λόγω της αύξησης στο κόστος διαβίωσης.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να αγγίξει το 5,1% τον Ιανουάριο και το 5,5% στην Ελλάδα, από 4,4% που ήταν τον Δεκέμβριο και 4% που ήταν τον Νοέμβριο. Οι κύριες συνιστώσες αυτής της αύξησης είναι η ενέργεια (28,6%,έναντι 25,9% τον Δεκέμβριο), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (3,6% έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο).

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που πωλούνται στην Ελλάδα μέσω των σούπερ μάρκετ, έχουν περάσει ήδη αυξήσεις 4-5% από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Το επόμενο κύμα ανατιμήσεων, γύρω στο 8%, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τρίτο πριν το Πάσχα.

Οι αυξήσεις είναι μεσοσταθμικές. Γιατί υπάρχουν και προϊόντα όπου οι ποσοστιαίες αυξήσεις είναι υψηλότερες. Όπως η συσκευασμένη φέτα, η οποία, λόγω έλλειψης πρώτης ύλης -αιγοπρόβειο γάλα- και της αύξησης πάνω από 25% των τιμών παραγωγού, πωλείται πλέον στα 10-12 ευρώ το κιλό από 7-8 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Το αιγοπρόβειο γάλα, με το οποίο παράγεται η φέτα, δεν είναι η μοναδική πρώτη ύλη που έχει αυξηθεί. «Η ενέργεια έχει διαλύσει τα πάντα. Επαγωγικά έχει αυξήσει όλο το υπόλοιπο λειτουργικό κόστος και εξαφανίζει τα κέρδη», λέει ο κ. Σαράvτης. Όπως αναφέρει, «πέρυσι η κερδοφορία μας μειώθηκε στο μισό, σε σχέση με το 2020, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε ο τζίρος μας».

Η τρικαλινή εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία, που ελέγχεται από τις οικογένειες του Μιχάλη και του Δημήτρη Σαράντη, εμφάνισε το 2020 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) πωλήσεις 405,455 εκατ. ευρώ, EBITDA 51,842 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 17,203 εκατ. ευρώ. Εκτός από την ελληνική αγορά, στην οποία έχει επεκταθεί μέσω εξαγορών και στο νερό και στα αναψυκτικά, η εταιρεία έχει παραγωγική παρουσία σε Ρουμανία, Βουλγαρία και ετοιμάζει εργοστάσιο χαλουμιού στην Κύπρο.

Για την ενίσχυση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές έχει προγραμματίσει επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ. Τα 40 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα υλοποιηθούν στη Ρουμανία και θα κατευθυνθούν στη δημιουργία logistic center, ενώ στα 35 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η επένδυση στην Κύπρο. Στην Ελλάδα, η εταιρεία μετατρέπει το εργοστάσιο που διαθέτει στη Ροδόπη, από μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων σε εργοστάσιο παραγωγής φυτικών προϊόντων ενώ μικρότερου μεγέθους επενδύσεις πρόκειται να γίνουν στα εργοστάσια της σε Λάρισα και Τρίκαλα.

Υπάρχουν όμως σκέψεις για επέκταση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της εταιρείας σε άλλους κλάδους και μέσω εξαγορών; Ο κ. Σαράvτης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, αν και σπεύδει να σημειώσει ότι πρέπει να υπάρχει συνάφεια όχι όμως κατ’ ανάγκη στο ίδιο αντικείμενο. «Αν πουλιόταν εταιρεία αναψυκτικών, δεν θα ενδιαφερόμασταν», λέει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v