Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίλεκτος: Αύξηση πωλήσεων και… κεραυνοί από Ε. Δοντά

Μεγάλη αύξηση πωλήσεων κατά το πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης για την εισηγμένη. «Κεραυνοί» από Ευριπίδη Δοντά για απουσία πολιτικών στήριξης της παραγωγής σε Ελλάδα και ΕΕ.

Επίλεκτος: Αύξηση πωλήσεων και… κεραυνοί από Ε. Δοντά

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η Επίλεκτος βελτίωσε τις επιδόσεις της κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης που ολοκληρώνεται στις 30/6/2022 και προς την ίδια κατεύθυνση θα εστιάσει τις προσπάθειές της στο μέλλον.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης εταιρείας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eπίλεκτος κ. Ευριπίδης Δοντάς (φωτό) αναφέρθηκε σε αύξηση άνω του 50% στον κύκλο εργασιών της μητρικής εταιρείας για το διάστημα 1/7 έως 31/12/2021 και σε βελτίωση μέχρι τώρα της λειτουργικής κερδοφορίας, σημειώνοντας πως αυτό θα επιδιώξουν και για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Δοντάς, ωστόσο, περιέγραψε παράλληλα και τις έντονες προκλήσεις και αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει ο Όμιλος στην παρούσα συγκυρία.

«Η τιμή του βάμβακος έχει σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι και του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί. Οι διακυμάνσεις των τιμών είναι εντονότατες. Ζούμε πράγματα που δεν τα έχουμε βιώσει ποτέ στο παρελθόν, καθώς κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει με στοιχειώδη ασφάλεια τις κινήσεις του. Πουλάμε τα προϊόντα μας χωρίς να γνωρίζουμε ποιο θα είναι τελικά το κόστος τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Δοντάς καυτηρίασε την απουσία στήριξης από οποιονδήποτε, δηλώντας μεταξύ άλλων, ότι «σε αυτή τη μάχη, είμαστε μόνοι μας» και πως:

• Δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για την κλωστοϋφαντουργία, ούτε αντίστοιχη ευρωπαϊκή πολιτική στήριξης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάργησε ακόμη και τη μικρή προϋπάρχουσα έκπτωση στο κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς θεωρήθηκε ότι ο κλάδος δεν εντάσσεται σε εκείνους που πλήττονται από τον ανταγωνισμό τρίτων χωρών! Είναι λάθος το ενδιαφέρον να εστιάζεται μόνο στις υπηρεσίες και στον τουρισμό και να αγνοείται ο τομέας της παραγωγής. Αντίθετα, η αύξηση της τιμής του ρεύματος στην Τουρκία είναι χαμηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα.

• Ως παραγωγοί ενέργειας (θυγατρική Eπίλεκτος Ενεργειακή) ο Όμιλος πουλάει σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που αγοράζει. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μονάδα βιοαερίου, το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί χωρίς να έχει προκύψει αναπροσαρμογή της τιμής πώλησης.

Τέλος, δεν αναμένεται στο άμεσο μέλλον μια κίνηση παράλληλης διαπραγμάτευσης στο ΧΑ των μετοχών της θυγατρικής Eπίλεκτος Ενεργειακή, η οποία είναι εισηγμένη στη Νέα Αγορά του Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου.

Κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2021, η Eπίλεκτος είχε σημειώσει σε ενοποιημένη βάση κύκλο εργασιών 28,4 εκατ. ευρώ (από 26,18 εκατ.), κέρδη προ φόρων και τόκων 1,2 εκατ. (έναντι -235 χιλ. ευρώ) και ζημιογόνο προ φόρων αποτέλεσμα -1,02 εκατ. ευρώ, έναντι -2,29 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v