Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ νέων επενδύσεων με «ουρά» σε τρόφιμα και logistics

Τι ετοιμάζεται να φτιάξει η Creta Farms, ποια είναι η εταιρεία που θα επενδύσει πάνω από 33 εκατ. ευρώ στην Καβάλα και ποιος τοποθετείται στον χώρο της υδροπονίας.

Μπαράζ νέων επενδύσεων με «ουρά» σε τρόφιμα και logistics

Εκτός από τον τουριστικό κλάδο, που λόγω των υψηλών προσδοκιών συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών, δύο ακόμη επιχειρηματικές δραστηριότητες επανακάμπτουν, τουλάχιστον, επενδυτικά. Τα τρόφιμα και τα logistics.

Στην εκπνοή λοιπόν του τρέχοντος αναπτυξιακού νόμου, που θα δώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη σκυτάλη στον νέο, έχουν ενταχθεί τις τελευταίες εβδομάδες ουκ ολίγα νέα επενδυτικά σχέδια, όπως αυτά των ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ Τροφίμων, ALEXANDRION και Τσιλιλή.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ Τροφίμων, που εγκρίθηκε στις 19 Ιανουαρίου αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας της στο Ρέθυμνο. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ξεπερνά τα 2,668 εκατ. ευρώ και τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην αύξηση της παραγωγής γύρου.

Στην Καβάλα, πρόκειται να δημιουργηθεί νέα μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης. Η επένδυση της υπό σύσταση εταιρείας «ALEXANDRION DISTILLERY HELLAS Α.Ε.» είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους 33 εκατ. ευρώ και είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ενταχθεί το τελευταίο διάστημα τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Πιο Νότια, στη Θεσσαλία, ο εκεί περιφερειάρχης άναψε το «πράσινο φως» στην επένδυση της «ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΑ ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε.», συνολικού επιλέξιμου κόστους 2,935 εκατ. ευρώ, που αφορά την ίδρυση μονάδας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Επίσης ενέκρινε την υπαγωγή στον Αναπτυξιακό του επενδυτικού σχεδίου της «ΤΣΙΛΙΛΗ ΙΩΑΝΝΑ Ι.Κ.Ε.» -αφορά στη δημιουργία μονάδας παραγωγής οίνου και αποσταγμάτων-, συνολικού επιλέξιμου κόστους 3 εκατ. ευρώ και της επένδυσης της «Κ. ΤΣΙΛΙΛΗΣ Α.Ε.» με δ.τ. «ΘΕΟΠΕΤΡΑ». Η νέα επένδυση της τελευταίας, επιλέξιμου ύψους 3 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής οίνου και αποσταγμάτων.

Στον Αναπτυξιακό Νόμο εντάχθηκαν και δύο επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης «ΓΑΙΩΕΡΓΑ Κ&Π ΙΚΕ». Η πρώτη επένδυση αναφέρεται στην ίδρυση υδροπονικού θερμοκηπίου στον Δήμο Βόλου και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους 952.304,83 ευρώ και η δεύτερη αφορά στην ίδρυση θερμοκηπιακής μονάδας υδροπονικού τύπου στον Δήμο Αλμυρού, συνολικού επιλέξιμου κόστους 1.341.299,83 ευρώ.

Και από την υδροπονία στη γαλακτοβιομηχανία. Η «Φλέγγα» -το όνομα προέρχεται από την ομώνυμη βουνοκορφή που βρίσκεται στην καρδιά του εθνικού δρυμού Βάλια Κάλντα στην Πίνδο- συμφερόντων της οικογένειας Λαΐτσου, ετοιμάζεται να επεκτείνει τη μονάδα παραγωγής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Το «πράσινο φως» στην επένδυση επιλέξιμου κόστους 1,1 εκατ. ευρώ «άναψε» με απόφασήη του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στις 24 Ιανουαρίου. Στις 25 Ιανουαρίου ο περιφερειάρχης ενέκρινε και το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ΓΡΑΒΑΝΗΣ ΑΣΤ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ». Η επένδυση άνω των 1,531 εκατ. ευρώ αφορά την επέκταση δυναμικότητας μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και θα γίνει στον Δήμο Τεμπών.

Η JIMMY’S FRUITS Ε.Π.Ε. -θυγατρική εταιρεία του ομίλου Καραντινός Α.Ε. που ειδικεύεται στην παραγωγή, συγκέντρωση, αποθήκευση, διαλογή, συσκευασία και διανομή εποχικών φρούτων- θα υλοποιήσει επένδυση άνω των 3,476 εκατ. ευρώ για την επέκταση μονάδας επεξεργασίας οπωροκηπευτικών στον Δήμο «Πύδνας - Κόλιανδρου» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η HERBS HELLAS Α.Ε. -η εταιρεία προέκυψε από τη διάσπαση του βιομηχανικού κλάδου της «AGROQUALITY ΟΕ»-, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η εμπορία ρίγανης αλλά και η επεξεργασία αυτής για την παραγωγή ριγανέλαιου, θα υλοποιήσει νέα επένδυση άνω των 3 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Στα 3 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό επιλέξιμο κόστος της επένδυσης της «ΓΚΑΝΑΣ Α.Ε.». Η επένδυση αφορά στην επέκταση μονάδας με αντικείμενο εργασιών τις υπηρεσίες μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους (logistics) στον Δήμο Τυρνάβου.

Την ίδρυση μονάδας παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) στον Δήμο Κιλελέρ ετοιμάζει και η «ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΤRANS Α.Ε.». Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 2,325 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία που εδρεύει στα Τρίκαλα διαθέτει ήδη εγκαταστάσεις στη Λάρισα, όπου δραστηριοποιείται πάνω από 15 χρόνια. Στα logistics επενδύει και η υπό σύσταση εταιρεία «Forlogistics». Το συνολικό επιλέξιμο κόστος είναι ύψους 3,336 εκατ. ευρώ και η επένδυση αναφέρεται στη δημιουργία νέας μονάδας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους στον Δήμο Ωραιοκάστρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v