Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση της ΑΝΕΚ

Συμφώνησαν οι πιστωτές επί του σχεδίου διάσωσης που υπέβαλε η Attica, αλλά η πολύμηνη καθυστέρηση έχει επιδεινώσει τις συνθήκες και ανατρέπει το business plan. Οι παρατηρήσεις, το fairness opinion και το «καυτό» θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση της ΑΝΕΚ

Σε συμφωνία φέρεται να έφθασαν οι πιστωτές της ΑΝΕΚ επί του σχεδίου διάσωσης που υπέβαλε τον περασμένο Αύγουστο η Attica Group και πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα αναδιαμορφωθεί το business plan και επομένως η συμφωνία εξυγίανσης, εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών (πετρέλαιο, υποχρεώσεις ΑΝEΚ κ.ά.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, Πειραιώς και Alpha συμφώνησαν τους όρους της συναλλαγής για την αγορά από την Πειραιώς, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία διάσωσης, των δανείων τα οποία έχει χορηγήσει η Alpha στην ΑΝEΚ. Πρόκειται για απαιτήσεις ονομαστικής αξίας περίπου 60 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα μεταβιβαστούν σε μικρό premium, έναντι του «κουρέματος», που θα συμφωνηθεί για όλους τους εμπραγμάτως εξασφαλισμένους πιστωτές.

Επιπρόσθετα, οι πιστωτές (Πειραιώς, Alpha, Attica Bank και Cross Ocean) φέρεται να συμφώνησαν επί του σχεδίου διάσωσης και αναμένεται να αποστείλουν σήμερα ή τις επόμενες ημέρες το προτεινόμενο Memorandum of Understanding (MoU), εφόσον έχουν στα χέρια τους το fairness opinion, που έχουν αναθέσει σε ανεξάρτητο εκτιμητή.

Οι διαφοροποιήσεις, που πιθανώς να ενέχει το MoU των πιστωτών, έναντι του αρχικού σχεδίου διάσωσης και το αν και πώς αυτές συνυπολογίζουν την επιδείνωση του περιβάλλοντος (σ.σ. άνοδος της τιμής του πετρελαίου) θα αποτελέσουν το επόμενο πεδίο διαπραγμάτευσης, μαζί με το «καυτό» θέμα κάλυψης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

Το σχέδιο διάσωσης της ΑΝEΚ από την Attica Group υποβλήθηκε στους πιστωτές της ακτοπλοϊκής τον περασμένο Αύγουστο και προέβλεπε την ανάληψη από την Attica της κάλυψης των αναγκών της ΑΝEΚ για κεφάλαιο κίνησης, εφόσον υπήρχε συμφωνία πιστωτών και μετόχων επί του σχεδίου έως τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, υπάρχει κενό στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς ελλείψει συμφωνίας, για να παράσχει χρηματοδότηση η Attica θα πρέπει να την εμφανίσει ως απαίτηση. Επομένως, είτε θα πρέπει να αναλάβουν την ενδιάμεση χρηματοδότηση οι τράπεζες, είτε θα αντιμετωπιστεί με αύξηση των υποχρεώσεων της ΑΝEΚ προς τρίτους. Στην τελευταία περίπτωση, το κόστος θα επιστρέψει στους πιστωτές μετά την ολοκλήρωση του due diligence.

Το business plan που συνοδεύει την πρόταση της Attica προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, «κούρεμα» των τραπεζικών υποχρεώσεων της ΑΝEΚ άνω του 50%, χωρίς να αγγίζει τις υποχρεώσεις προς τρίτους (προμηθευτές, προείσπραξη εισιτηρίων κ.ά.) καθώς και τις απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Για αυτό τον λόγο απαιτεί να προσυμφωνήσουν οι πιστωτές της ΑΝEΚ επί του σχεδίου, πριν η Attica απευθυνθεί στους μετόχους της ΑΝEΚ, για να εγκρίνουν τη συμφωνία συγχώνευσης δια απορρόφησης. Θα ακολουθήσει η διενέργεια due diligence από την Attica στην ΑΝEΚ.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε η ΑΝEΚ να απορροφηθεί από την Attica με enterprise value, που θα αντιστοιχεί σε περίπου 9 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA της χρήσης 2022 της κρητικής ακτοπλοϊκής. Το business plan λάμβανε ως προϋπόθεση ότι η απορρόφηση της ΑΝΕK θα είχε ολοκληρωθεί Μάρτιο-Απρίλιο, κάτι που πλέον είναι απίθανο.

Η πολύμηνη καθυστέρηση, σε συνδυασμό με την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου σε σχέση με τα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου και τη μεταβολή της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, επιβάλλουν την αναθεώρηση του business plan, εξέλιξη που πιθανώς να οδηγήσει σε επικαιροποίηση βασικών όρων του σχεδίου διάσωσης.

Είναι πλέον δεδομένο ότι συζητούμενη απορρόφηση της ΑΝEΚ από την Attica με «κουρεμένο» τον δανεισμό δεν θα ολοκληρωθεί, πριν την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής σεζόν. Επομένως, ο σχεδιασμός θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί καθώς η φετινή χρονιά για το εν δυνάμει σχήμα πρακτικά χάνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v